1588 huizen niet versterken? Dan doet bestuurlijk Groningen ‘Den Haag’ (een tijdje) in de ban

Minister Eric Wiebes van Economische zaken en Klimaat. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Groningse bestuurders weigeren 2 juli in overleg te gaan met de minister als blijkt dat de 1588 geïnspecteerde huizen niet worden versterkt.

Bestuurders uit het bevingsgebied zullen dan aangeven dat dit slecht is voor de gedupeerden van deze onveilige woningen en wegblijven. Dat blijkt uit intern strategisch beraad van de provincie en de bevingsgemeenten.

Rapen gaar

Met deze opstelling neemt de regio een voorschot op het advies van de Mijnraad aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Als de Mijnraad op basis van rapporten van het Staatstoezicht op de Mijnen, het KNMI, TNO en de NEN-commissie stelt, dat bij een snelle afbouw van de gaswinning de bevingen afnemen en minder heftig uitpakken, zijn de rapen in Groningen gaar.

Wiebes heeft in afwachting van het advies de versterking van de 1588 woningen opgeschort. Het gaat om woningen met een versterkingsadvies in Delfzijl, Ten Boer, Overschild en Appingedam. Eigenaren en huurders wachten soms al jaren op de aanpak van hun woningen.

Donderdag spraken regionale bestuurders met minister Wiebes. Hij zette met Groningen op een rij wat er bestuurlijk allemaal op stapel staat. Als de consequenties van het rapport van de Mijnraad duidelijk zijn, volgt 3 juli een Kamerdebat. Wiebes wilde na het overleg met de Groningse bestuurders in Hotel Van der Valk in Hoogkerk niets zeggen over zijn conflict met de regio. ,,Ik werk aan de voortgang van Groningen. En dat blijf ik doen.’’

Geen ruchtbaarheid

Het overleg was op het verzoek van de minister. Afgesproken was geen ruchtbaarheid te geven aan de bespreking. Ook burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam wil geen commentaar geven. Op de vraag of de gesprekken na het vastgelopen overleg tussen de regio en de minister toch weer zijn opgestart, zegt Hiemstra: ,,Er komt altijd een moment dat we weer met elkaar verder moeten.’’

Dat vindt ook wethouder Bé Schollema van Loppersum. ,,We zijn niet ingegaan op die 1588 woningen. Dat is wrijven in de vlek. We wachten op het advies van de de Mijnraad en kijken dan hoe we verder gaan.’’ Het wachten is op enkele besluiten van minister en Tweede Kamer waar Groningen mee verder kan. Aan tafel zaten ook gedeputeerde Eelco Eikenaar en de burgemeesters Gerard Beukema (Delfzijl) en Peter den Oudsten (Groningen).

menu