1600 vierkante meter en super duurzaam: de Marciaborg in Rasquert is bijna af

De nieuwe Marciaborg is houtkleurig en heeft een puntdak zodat het goed in de omgeving past. Foto: DvhN

De puntjes worden deze weken op de i gezet en dan is de Marciaborg, het duurzaamste gebouw van Baflo en Rasquert, af.

Het duurzaamste gebouw? Volgens wethouder Harmannus Blok (CU) wel.

De school is aardbevingsbestendig, gasloos, volledig elektrisch aangedreven, wordt verwarmd door aardwarmte, heeft 231 zonnepanelen, driedubbel gelaagd glas, vleermuiskastjes aan de muren en een gevel van duurzaam gekapt hout.

De Marciaborg, het nieuwe multifunctionele kindcentrum, ligt tussen Baflo en Rasquert. De leerlingen van basisscholen Noordewier en Ichtus krijgen hier na de zomer les. Kinderopvang Kids2B verhuist ook mee.

Duurzame elementen

Jeroen Jonge Poerink van Aalbers Installatietechniek laat trots het hart van het gebouw zien: een enorme warmtepomp. Delen van deze technische installatie blijven zichtbaar achter glas, voorzien van gekleurde lampen.

,,We willen dat de kinderen zien wat voor techniek achter de duurzame elementen schuilgaat.’’ Zij kunnen via de digitale schoolborden zien hoeveel stroom er wordt opgewekt en verbruikt.

Kleine kacheltjes

,,Er zitten heel wat technische vernuftigdheden in’’, zegt Jonge Poerink. Projectleider Jeroen Dijkhuis van Hesco Bouw knikt. ,,Het zijn geen nieuwe technieken, maar het is voor het eerst dat ik zoveel snufjes bij elkaar in één gebouw zie.’’

In de vloeren op de begane grond zit vloerverwarming en langs de plafonds lopen luchtslangen die de lokalen verwarmen en koelen. ,,Waarschijnlijk gaan ze vooral koelen. Kinderen zijn net kleine kacheltjes. Het pand is zo goed geïsoleerd dat de warmte binnen blijft’’, zegt Jonge Poerink.

Bruin café

Het project kost 5,5 miljoen euro. Op 3 augustus is de oplevering. De scholen zijn binnen door kleuren van elkaar te onderscheiden. Ichtus heeft blauwe accenten, Noordewier groene en Kids2B gele.

Cultuur- en sportverenigingen gebruiken de Marciaborg ook. Tennis Club Baflo krijgt hier een sportkantine. Die is nog niet af. ,,Zij willen het plafond zelf maken en de kantine de sfeer geven van een bruin café’’, zegt Dijkhuis.

Het oude schoolgebouw van Noordewier wordt tijdens de bouwvak gesloopt. Daar komen tennisbanen en het schoolplein. Kinderen hebben meegedacht over de invulling van het terrein. Het wordt een speelplaats met veel groen.

menu