1,7 miljoen zonnepanelen in gemeente Groningen

De gemeente Groningen telt in 2035 1,7 miljoen zonnepanelen. Zoveel panelen zijn nodig om 500 megawatt aan zonne-energie op te wekken.

Het stadsbestuur wil dat over krap twintig jaar net zoveel energie wordt opgewekt als door de stad wordt gebruikt. Van alle energie zou 40 procent van de zon moeten komen. Een zonnepark in Meerstad-Noord moet straks 250 megawatt opwekken. ,,Daar loopt nog een onderzoek naar’’, zegt wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks)

De resterende energie wordt opgewekt door zonnepanelen op daken en andere zonneparken, zoals die op bedrijventerrein Roodehaan, Zernike Campus en Vierverlaten zijn gepland. De gemeente onderzoekt ook of de ontwikkeling van zonneparken wordt gestimuleerd als de onroerendezaakbelasting die de eigenaren voor deze parken betalen, wordt geschrapt.

Zonnepark

Het college maakte woensdag bekend dat het wil meewerken aan zonnepanelen bij Roodehaan. Het zonnepark beslaat 19 hectare en levert 19 megawatt op. De 60.000 zonnepanelen leveren stroom voor drieduizend huishoudens. In samenwerking met Enexis wordt onderzocht of een koppeling mogelijk is tussen het zonnepark en de zogeheten lifelines-store van het UMCG, de grootste vriescel in Noord-Nederland.

Duidelijk werd ook dat B en W een vergunning voor de komst van 1650 zonnepanelen door de Rijksuniversiteit Groningen op Zernike Campus willen geven. Een ander zonnepark komt bij de voormalige vuilstort Woldjerspoor (15 hectare).

Op schema

De gemeente telt nu 40.000 zonnepanelen. Gijsbertsen: ,,We liggen mooi op schema wat betreft zonne-energie. Voor 2018 mikken we al op honderdduizend zonnepanelen. Dat aantal lijken we ruimschoots te halen.’’

De gemeente wil bedrijven en scholen helpen zonnedaken te plaatsen. Ook wordt onderzocht of ‘een aantrekkelijke lening’ bedrijven en burgers stimuleert zonnepanelen aan te schaffen. Gijsbertsen: ,,De gemeente neemt de komende jaren het voortouw door zonnepanelen op de daken van de gemeentelijke gebouwen te plaatsen.’’

menu