17de-eeuwse kelder in Oude Boteringestraat

FOTO: GEMEENTE GRONINGEN

In de Oude Boteringestraat bevindt zich een kelder uit de 17de eeuw. De gemeente deed deze archeologische vondst donderdag.

De kelder bevindt zich onder een fors woonhuis met daarin ateliers. Ondanks dat het volgens bouwhistoricus Taco Tel ‘geen ontdekking uit duizenden’ is, is hij verheugd met de vondst. „Zulke ontdekkingen geven ons inzicht in hoe Groningen destijds werd gebouwd.”

In de ruimte bevinden zich vier gemetselde kruisgewelven met middelkolom. Het materiaal is volgens Tel nog erg gaaf en ook de vloer is in goede staat. Hij heeft het sterke vermoeden dat de kelder gebruikt werd voor het opslaan van kolen. „Zowel de muren als vloer laten zwart af.”

Tel bezocht het pand al eens in 2014. Toen maakte hij een inventarisatieronde van panden in de stad van voor 1850. Het gebouw kwam op de lijst te staan, waarna hij het deze week opnieuw bezocht. De bewoonster van het pand wist van de kelder en was er al meerdere malen in geweest. Zij was alleen niet op de hoogte van diens geschiedenis. Met het nieuws dat deze reikt tot aan de 17de eeuw, was zij blij verrast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen