18 Gewonden na treinongeluk Winsum

FOTO DUNCAN WIJTING

Bij een treinongeluk bij de spoorwegovergang aan de Voslaan bij Winsum (Gr.) zijn vrijdagmiddag 18 gewonden gevallen. De trein ontspoorde gedeeltelijk na een aanrijding met een melkwagen.

In de trein zijn 18 gewonden gevallen, 16 passagiers en een Arrivamedewerker liepen lichte verwondingen op. In totaal zijn 11 slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. In de trein zaten tussen de 50 en 75 passagiers.

De N361 is het hele weekend afgesloten, ook het treinverkeer zal het hele weekend gestremd zijn. In de tussentijd wordt onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk. Naar verwachting kan maandag worden begonnen met het bergen van de trein.

De chauffeur van de melkwagen en de machinist bleven ongedeerd. De vrachtwagenchauffeur is naar het politiebureau gebracht. Hij zal als verdachte worden gehoord.

Zware klap

Burgmeester Rinus Michels van Winsum maakte aan het eind van de middag tijdens een persconferentie bekend, dat er geen zwaargewonden zijn gevallen. Desondanks waren zowel de burgemeester als Arriva topman Anne Hettinga en ProRail topman Pier Eringa erg aangeslagen.

Hettinga: ,,Elke gewonde is er één te veel. Ik snap dat dit een enorme klap is voor Winsum.'' Eringa sloot zich in soortgelijke bewoordingen daarbij aan: ,,Ik snap dat mensen hier boos en verdrietigzijn, ik zou dat ook zijn na zo'n ongeluk.''

Derde keer

Al twee keer eerder ging het mis bij de onbewaakte overgang aan de Voslaan. Twee jaar geleden kwam een 24-jarige man om het leven toen hij met zijn auto overstak en de trein hem raakte. Een half jaar daarvoor overkwam een 67-jarige man hetzelfde toen hij over de overgang wilde rijden.

De roep om slagbomen werd na de ongelukken groot. Tot op heden zijn ze niet geplaatst. Een andere optie is om de overweg helemaal te sluiten en een andere weg parallel aan het spoor aan te leggen. Dat is mede nog niet gelukt, omdat spoorbeheerder ProRail en de gemeente Winsum met meerdere grondeigenaren in de omgeving in gesprek moet.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat er een ernstig ongeluk gebeurt met een Arrivatrein. In februari kwamen in Dalfsen een hoogwerker en een trein in botsing. De machinist overleefde het ongeluk niet.

Beveiligd in 2020

In juni van dit jaar werd bekend dat er 6,5 miljoen euro wordt uitgetrokken om tien overgangen, waaronder die in Winsum,te beveiligen. Het zou klaar moeten zijn voor 2020. De overweg ter hoogte van de Voslaan zou als eerste worden aangepakt.  De miljoenen worden op tafel gelegd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie en de gemeente Winsum. De bedoeling is dat ook enkele spoorwegovergangen in Winsum en omgeving waar geen ongevallen hebben plaatsgehad, beter worden beveiligd.

De dodelijke ongelukken waren voor het ministerie reden om actie te ondernemen en in overleg met spoorwegbeheerder ProRail de gevaarlijke overgangen aan te pakken. In Nederland zijn ongeveer 120 zogeheten Niet Actief Beveiligde Overgangen (NABO’s). Passanten van deze overwegen worden hier alleen met een bord of andreaskruis gewaarschuwd voor mogelijk naderende treinen. Met de plannen in Winsum wordt de komende jaren de eerste acht procent van die overwegen in Nederland veiliger gemaakt.

Binnen een jaar aanpakken

Na het ongeval van vrijdag willen gemeente en ProRail dat er haast gemaakt wordt met het beveiligen van de spoorwegovergangen. ,,Binnen een jaar moeten we alle zeven onbewaakte overgangen aanpakken. We moeten nu alle zeilen bijzetten'', liet ProRail topman Eringa weten.

Vooral de grondverwerving die nodig is om een noodweg aan te leggen om de overgangen de beveiligen is een obstakel. Daar zitten allerlei jurdische en formele procedures aan vasten die kosten tijd. Burgemeester Michels van Winsum wil daar nu haast mee maken. ,,De grondverwerving is lastig, het vertraagt de aanpak van de spoorovergangen. We moeten nu desnoods overgaan tot het onteigenen van de grond.''

Kamervragen

Het PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft vrijdagmiddag mondeling Kamervragen ingediend over het treinongeluk in Winsum. Hij wil dat de kwestie van de onbeveiligde spoorwegovergang zo snel mogelijk wordt opgelost.

Van Dekken heeft samen met collega Henk Nijboer de onveilige situatie al drie keer eerder aan de orde gesteld in Den Haag. 'We hebben gezegd dat er echt een oplossing moest komen voor dit probleem. Dat was nog voordat er een dode viel. Toen dat gebeurde, kwam de zaak wel in een stroomversnelling, maar ik kom nu tot de conclusie dat de kwestie nog steeds niet is opgelost. Ik begrijp daar echt geen moer van.'

Het Kamerlid stelt dat Wilma Mansveld, de vorige staatssecretaris, al opdracht had gegeven de situatie aan te pakken. 'Als je dan zo'n gruwelijk ongeluk krijgt als vandaag dan moet er iets aan de hand zijn in relatie tot ProRail. Ik begrijp niet dat ProRail niet heeft gedaan wat het moet doen en dat is beveiligen.' 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen