1800 huizen in stad Groningen gevoelig voor aardbevingsschade

Roeland van der Schaaf. Foto: Gemeente Groningen

Circa 3000 huishoudens in de stad Groningen horen begin december dat hun huis gevoelig is voor aardbevingsschade. Het risico is volgens de gemeente klein.

De Nationaal Coördinator Groningen wil de komende tijd in totaal zo’n 1800 verschillende panden inspecteren. Ze staan vooral aan de oostkant van de stad en hebben een lage prioriteit bij de versterkingsoperatie, schrijven B en W van Groningen in een brief aan de gemeenteraad.

Bewoners krijgen begin december heldere informatie

De aantallen zijn nieuw en komen uit het Plan van Aanpak voor de versterkingsoperatie van de Nationaal Coördinator Groningen. Die informeert bewoners en eigenaren per brief. Er zal meteen op een heldere manier in staan wat er gaat gebeuren, beloofde wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) woensdagmiddag.

,,Daar zitten we als gemeente bovenop. Wij voeren de regie.’’ Hij wil samen samen met de Nationaal Coördinator ook bewonersbijeenkomsten organiseren in onder meer Beijum en Lewenborg.

Spoeddebat in gemeenteraad over versterkingsoperatie

Van der Schaaf praatte de gemeenteraad bij in een spoeddebat bij over de situatie. Dat was aangevraagd door CDA en SP, naar aanleiding van een bericht van RTV Noord vorige week over de lijst. De raadsleden wisten van niks.

De wethouder betreurt die gang van zaken en ontkent dat er bewust informatie achter is gehouden. Volgens hem was het de bedoeling om de aantallen volgende week naar buiten te brengen. ,,De cijfers zijn deze maand bekend geworden. Dinsdag zouden we overleggen hoe we de informatie volgende week naar buiten zouden brengen.’’

‘Mijnraad gaf risico’s in de zomer al aan’

Volgens Van der Schaaf zijn de aantallen nieuw, maar was al duidelijk dat Groningen in de gevarenzone zat. ,,In het mijnraadadvies van juli stond al een kaartje met gele puntjes. Alleen de exacte betekenis daarvan is nu pas duidelijk.’’

Alle raadsfracties willen dat de gemeente een actieve rol blijft spelen en inwoners bijstaat die met de problematiek te maken krijgen. Ze moeten nauw bij de gang van zaken betrokken blijven en niet geconfronteerd worden met onbegrijpelijke terminologie.

Geen huizen met hoogste risico in Stad

Volgens Van der Schaaf zijn de aantallen hoog omdat er in de stad nou eenmaal veel woningen van vergelijkbare types staan. Geen enkel huis in de huidige gemeente staat op de lijst van 1500 woningen met een hoog risico op aardbevingsschade, in Ten Boer staan die huizen wel.

Voor de risico-indeling gebruikt de Nationaal Coördinator Groningen rekenmodellen van de NAM. Ze gaan uit van blijvende risico’s na het afbouwen van de gasproductie. De huizen in de stad, en veel andere daarbuiten, worden voor alle zekerheid onderzocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen