2020 was recordjaar voor diplomaregister DUO

Foto: ANP Foto: Robin van Lonkhuijsen

In 2020 zijn er ruim 1,4 miljoen diploma’s uit het diplomaregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gedownload. Het is voor het eerst dat het aantal downloads in een jaar tijd boven het miljoen uitkomt.

In het diplomaregister registreert DUO alle diploma’s die erkend zijn door het ministerie van OCW: van het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs, tot en met het hoger onderwijs. Gedownloade documenten uit het register gelden als een officieel document en een geldig bewijsstuk en kunnen ook bij verlies of diefstal van het oorspronkelijke diploma uitkomst bieden.

Aantal downloads verdubbeld

In juni, de maand waarin veel scholieren normaal gesproken hun diploma halen, is het aantal downloads verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Niet alle scholieren beschikten vanwege de coronamaatregelen meteen over hun papieren diploma. „Het lijkt erop dat veel scholieren toen een alternatief hebben gevonden door hun diploma wel te downloaden”, schrijft overheidsinstelling DUO in een persbericht.

loading

Belangrijk middel tegen fraude

Daarnaast is het register ook veel gebruikt door mensen die solliciteerden en daarvoor een behaald diploma moesten laten zien. Het diplomaregister is ook een belangrijk middel om fraude te voorkomen. Manager Dik van der Wal: „We wijzen werkgevers in campagnes nadrukkelijk erop om tijdens sollicitaties te vragen naar een diploma uit ons register. Papieren diploma’s worden nog wel eens nagemaakt. Een beveiligde PDF uit het diplomaregister geeft de zekerheid dat het diploma echt is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen