De familie Stevens aan de Torenstraat in Wildervank heeft in de gemeente Veendam het huis het mooist verlicht. Althans volgens de jury van de allereerste Veendammer Lichtjesroute. Op het land van zijn boerderij maakte Henri Stevens met zijn vader en broertje onder meer een negen meter hoge lichtgevende ster.

Nooit eerder branden er in de gemeente Veendam zo veel kerstlichtjes als deze maand. Inwoners geven massaal gehoor aan een oproep om in deze donkere tijd een lichtje te ontsteken. Of nou ja een lichtje, zeg maar gerust een hele batterij aan lampjes, ledslangen en wat er meer voorhanden is.

Kleurexplosie

Hele straten sloegen de handen ineen om er wat van te maken. Arrensleeën, rendieren, kerstmannen stralen in tuinen. Hele bomen, huizen klein of groot en monumentaal zijn flonkerend, soms feeëriek verlicht. Elders is er een ware kleurexplosie, een bonte kermis.

,,Onbeschrijfelijk. Wie had dat gedacht’’, zegt Tineke Alders, die de lichtjesactie samen met de zussen Ramona Mulder-Rengers en Ingrid Rengers bedacht.

Eén lichtjesroute dachten ze uit te kunnen zetten. Die mensen in de eigen auto zouden kunnen rijden. Het werden er zeker vijf.

In de prijzen

,,Vanaf het begin krijgen we bijna alleen maar positieve reacties. Wat is er leuker dan om met licht voor wat gezelligheid te zorgen. Om samen iets te doen waar een ander plezier aan heeft. We kunnen allemaal wel een lichtpuntje gebruiken.’’

Prijzen moesten er komen om het huisvlijt te belonen. Sponsors waren snel gevonden. Een jury keek naar ‘mooiheid, originaliteit en creativiteit’. Maar ook naar het geheel van de versiering en de wijze waarop er gezamenlijk iets is gecreëerd.

De Finse Golf in de Veendammer wijk Sorghvliet werd uitgeroepen tot mooiste verlichte straat. In een live-uitzending dinsdagavond van de lokale digitale omroep Parkstad Veendam werden de overige prijswinnaars bekend gemaakt.

Tijdens het programma Het concert (zonder publiek) van Veendam. Behalve de familie Stevens waren dat de familie Van der laan aan Boven Westerdiep en de familie Oomkes aan de Van Stolbergweg. Alders is zeer tevreden: ,,Dit krijgt volgend jaar zeker een vervolg.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen