25 bezwaren tegen Gasbesluit bij Raad van State

Bij de Raad van State zijn 25 beroepsschriften ingediend tegen het gaswinningsbesluit van minister Henk Kamp van Economische zaken.

De bezwaren zijn afkomstig van individuele burgers en van de provincie Groningen, 19 Groningse gemeenten, de Groninger Bodembeweging en enkele milieuorganisaties.

Een groep van acht individuele bezwaarmakers heeft een spoedverzoek ingediend. Zij willen dat het instemmingsbesluit van de minister, vooruitlopend op een definitieve uitspraak op hun beroepschrift, in de tussentijd wordt geschorst. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak zal dit verzoek op korte termijn op een rechtszitting behandelen.

Het kabinet heeft in september 2016 de gaswinning in Groningen vastgesteld op 24 miljard kubieke meter gas per jaar. De NAM mag alleen meer gas winnen, tot maximaal 30 miljard kubieke meter, als sprake is van een koude winter. Dit gaswinningsbesluit geldt tot 1 oktober 2021.

In het eerste kwartaal van 2017 wordt een datum voor rechtszitting gepland waar de beroepsschriften worden behandeld. . Het is niet de eerste keer dat de Afdeling bestuursrechtspraak zich buigt over een geschil over de gaswinning in Groningen. Op 18 november 2015 heeft ze uitspraak gedaan over een eerder gaswinningsbesluit.

Foto: Gaswinning bij Zuidbroek. Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.