25 miljoen uit de krimppot maar ‘het is hier nog lang niet hosanna’

Miljoenen zijn er besteed aan het opkrikken van woon- en winkelcentra in de drie krimpregio’s. Maar Delfzijl, Winschoten en Ulrum zijn er nog niet.

‘Het is hier nog lang niet hosanna’’, concludeert gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) na een bezoek van Provinciale Staten gisteren aan de Groningse krimpgebieden. ,,Er gebeuren prachtige dingen, maar als we hier niet blijven investeren, slaat de verloedering alsnog hard toe.’’

Miljoenen

Statenleden konden met eigen ogen zien wat er met de 25,5 miljoen euro is gebeurd die de provincie in de krimppot heeft gestopt. Gemeenten en ondernemers, droegen fors bij, waardoor in de periode 2013-2016 in totaal 54,5 miljoen euro beschikbaar was voor het opkalefateren van vooral de stedelijke centra.

In Winschoten wordt gewerkt aan het compacter en aantrekkelijk maken van het winkelhart. Dat gebeurt door gevels op te knappen en lege panden aan de randen van het centrum te slopen of om te bouwen tot woonappartementen. De gemeente Oldambt slaat daarmee twee vliegen in een klap. Middenstanders verhuizen naar de kern van het winkelgebied en overbodige winkelruimte wordt uit de markt gehaald.

Met het vernieuwde Oldambtplein, de waterloop op de Venne, het gebied rond de voormalige Winschoter Courant en de aanpak van het Stationsgebied, krijgt Winschoten weer wat uitstraling. Een stap in de goede richting, maar niet meer dan dat. Volgens wethouder Laura Broekhuizen (PvdA) schreeuwen ook andere delen van het centrum om verbetering. Zo telt Winschoten nog genoeg rotte kiezen en moet na de sloop van het Ommelander Ziekenhuis ook dit deel van het stadshart goed worden ingevuld.

Moeilijk

Gedeputeerde Eikenaar vindt dat ondernemers in krimpgebieden het zwaar hebben. ,,Het Rijk mag daar wel wat meer oog voor hebben.’’ Het centrum van Delfzijl wacht met de sloop van de Vennenflat, de doorsteek naar het havengebied en het nieuwe strand een metamorfose. Net als in Winschoten hebben panden aan de randen van het winkelgebied een andere bestemming gekregen en zijn ondernemers verhuisd naar het centrum. De leegstand in het winkelhart is teruggedrongen van 16 naar 9 procent.

In Ulrum zagen de Statenleden hoe het dorp met provinciaal en eigen geld 158 woningen (een derde van de particuliere woningvoorraad) levensloopbestendig had gemaakt. Enkele verloederde panden werden aangekocht en met vereende krachten is een speelplaats (Lotuspark) aangelegd. Roelof Noorda van Ulrum 2034 prees de inzet van de inwoners, maar stelde wel dat het een hele klus is om de betrokkenheid vast te houden. Gedeputeerde Eikenaar maakt vandaag bekend waar opnieuw een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro voor leefbaarheid naartoe gaat. Hij kent het sentiment in de provincie dat Winschoten (12,5 miljoen) en Delfzijl (11,5 miljoen) onderhand wel genoeg geld hebben gehad.

,,Laat ik één ding zeggen. Wij beoordelen alle ingediende projecten afzonderlijk. Er valt niks recht te trekken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.