29 zetels, 5 wethouders en 7 partijen: Nieuwe gemeenteraad Eemsdelta is een feit

De eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad Eemsdelta. Foto: DVHN

De gemeente Eemsdelta heeft officieel een college van burgemeester en wethouders. Die is maandagavond tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeente geïnstalleerd.

Annalies Usmany-Dallinga (Lokaal Belang Eemsdelta), Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta), Hans Ronde (VVD), Meindert Joostens (ChristenUnie) en Pier Prins (CDA) zijn de vijf gekozen wethouders. Gerard Beukema, voorheen burgemeester van Delfzijl, is waarnemend burgemeester voor de nieuwe gemeente.

De oppositie wordt gevormd door PvdA, GroenLinks en Gemeentebelangen Eemsdelta.

Nu de vijf wethouders zijn benoemd, hebben zij tijdelijk een dubbele pet op. Ze zijn zowel raadslid als wethouder. Dat duurt maar even. Bij de volgende raadsvergadering op 27 januari worden vijf nieuwe raadsleden geïnstalleerd om de plek van de wethouders in te nemen. Daarmee komt de raad weer op 29 raadsleden.

Coalitieakkoord

Tijdens de vergadering werd het coalitieakkoord dat door de partijen is opgesteld kort besproken. Het akkoord heet ‘Samen werken aan onze toekomst’. Joop van der Lei (PvdA) was een van de raadsleden met een paar kritiekpunten. Hij wilde weten hoe de coalitie van plan is om de gestelde doelen te behalen. Usmany-Dallinga zei daarop dat het juist de bedoeling is om de hoe-vraag gezamenlijk als gemeenteraad te beantwoorden. Edward Stulp (Gemeentebelangen Eemsdelta) wilde weten waarom er geen input gevraagd is van de oppositiepartijen.

De nieuwe gemeente Eemsdelta is op 1 januari 2021 ontstaan uit een fusie tussen Loppersum, Delfzijl en Appingedam. Het gebied telt ruim 45.000 inwoners, meer dan 30 dorpen en beslaat in totaal ruim 270 vierkante kilometer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen