3 miljoen euro van Europa voor 20 waterstofbussen in Groningen

De provincie Groningen kan de voorgenomen proef met twintig waterstofbussen vrijwel zeker uitvoeren nu Europa met 3 miljoen euro over de brug komt. De proef kost 9 miljoen.

De bussen moeten eind dit jaar rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regio (provincie en OV-bureau) steken elk 1,5 miljoen euro in het project. Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) heeft goede hoop dat het haar lukt het resterende gat te dichten. Ze kijkt daarbij naar het bedrijfsleven dat betrokken is bij waterstofprojecten.

Gedeputeerde zoekt nog geld bij (OV)bedrijven

Daarbij hoort het vervoerbedrijf dat het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe tussen 2020 en 2030 uitvoert. Het is nog niet bekend welke dat is. De aanbesteding is in volle gang. Het OV-bureau verplicht het gebruik van de twintig waterstofbussen. Dat kost in die tien jaar 9 miljoen euro extra aan afschrijving en brandstof.

Gräper kijkt ook naar bedrijven die op een andere manier betrokken zijn bij de promotie van waterstof als duurzame brandstof. Pitpoint opent vandaag een tankstation in Delfzijl (het vierde van Nederland). Akzo levert de waterstof.

Qbuzz tankt al een tijdje in Delfzijl

Volgens Michel van der Mark van Qbuzz tanken buschauffeurs sinds januari een paar keer per week waterstof. De eerste twee ‘Groningse’ waterstofbussen rijden in de gewone dienstregeling op verschillende lijnen. De bussen reden al een jaar op proef. ,,Ze zijn onze paradepaardjes. Bij presentaties krijgen we heel positieve reacties en ze rijden prima.’’

Gräper hoopt dat waterstof ook een rol gaat spelen bij het treinvervoer. ,,Dat is nog niet vastgelegd, maar dieselgeneratoren in treinen zijn te vervangen door allerlei vormen van schone aandrijving, zoals batterijen, mierenzuur of een waterstofcel.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.