30 containers overboord boven Borkum; jutters op Terschelling met tv's in de armen

Achttien van de dertig containers die vannacht van het containerschip vielen, zijn gelokaliseerd. Drie containers bevatten vaten met daarin giftige stoffen.

Niet 30, maar 270 containers overboord geslagen bij Borkum
Lees verder

Vijf containers spoelden door de stroming en de harde wind al vroeg aan op de stranden van Vlieland en Terschelling. In de containers zaten auto-onderdelen en speelgoed.

Het strand van Terschelling. FOTO DE VRIES MEDIA

Gloeilampen en speelgoed

Zo ligt het strand van Vlieland bezaaid met kuipstoeltjes, autovelgen en lattenbodems. Op Terschelling liggen talloze gloeilampen, portemonnees en speelgoed.

Op de stranden van beide eilanden is het druk. Veel eilandbewoners zijn met trekkers en karren op het strand om alles op te ruimen, vertelt een ooggetuige. Ook zijn veel mensen aan het strandjutten.

Op Terschelling spoelde een container met tv's aan. Foto: De Vries Media

Harde wind en hoge golven

In totaal heeft het schip ongeveer dertig containers verloren, meldt de Nederlandse kustwacht. Die vliegt momenteel boven de eilanden op zoek naar meer containers. Dat is lastig want er staat veel wind en er is op sommige plekken een golfhoogte van ruim vijfeneenhalve meter. 

Rond kwart voor 11 zijn er volgens de kustwacht achttien containers gelokaliseerd: drie op Vlieland, vier op Terschelling en de rest tussen Ameland en Schiermonnikoog. Het schip verloor de containers in de wateren boven het Duitse eiland Borkum.

Waarschuwing

In drie containers zitten vaten met daarin organisch peroxide in poedervorm. Volgens de Kustwacht is het nog niet duidelijk welke soort het precies is. ,,Het kan gaan om een van twee soorten: een zou bij 50 graden boven nul ontvlammen, de ander is alleen vervuilend, maar het is in beide gevallen niet wat je wilt’’, aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Afhankelijk van de soort kan peroxide bijvoorbeeld gebruikt worden als bleekmiddel of als grondstof voor vuurwerk. De kustwacht waarschuwt mensen die de peroxide vinden, er niet aan te komen en de hulpdiensten te bellen.

Ondertussen waarschuwt de kustwacht ook het scheepvaart in de Noordzee ten noorden van de Waddeneilanden voor de overboord geslagen containers.

Verlate kerscadeaus?

Formeel moeten voorwerpen die op het strand aanspoelen, ingeleverd worden bij de strandvonder, oftewel de burgemeester.

Vervolgens moet aan de eigenaar gevraagd worden of die nog belang heeft bij de spullen. De aandacht van de gemeenten gaat daarbij voornamelijk uit naar de containers die nog dicht zijn.

Deze containers worden gezekerd en veiliggesteld op de gemeentewerf. De losse spullen, waarmee de stranden van Terschelling en Vlieland bezaaid liggen, worden beschouwd als nagenoeg waardeloos.

Op Terschelling is al gezegd dat jutters de losse spullen mee mogen nemen. Op Vlieland geeft burgemeester Tineke Schokker aan dat het geen doen is om het strand af te sluiten. En dat de gemeente niet kan controleren wat er precies met de spullen gebeurt.

De eilanden willen de kosten voor het schoonmaken van het strand verhalen op de eigenaar van het schip
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.