32 afhaalklanten bij opening sociale keuken in de Vredekerk (maar zien eten doet eten is de verwachting)

Kok Bernhard Duurken snijdt de ingrediënten van de salade in de sociale keuken van horeca catering project WerkPro foto horeca catering project WerkPro

Tweeëndertig klanten halen donderdagmiddag vanaf half vijf een twee gangen maaltijd in de Vredekerk in Hoogezand. Zij krijgen voor 6,50 euro kip kerrie met rijst, salade en een door de kok zelfgemaakt toetje.

Klanten van de voedselbank Midden-Groningen en vaste gasten van sociaal eetcafé Samen aan Tafel, kunnen met een voucher tegen gereduceerd tarief mee-eten. De maaltijden worden vanaf 16.30 uur uitgegeven. ,,Per bestelling mag één persoon naar binnen’’, zegt projectcoördinator Betsy Hemmes.

Tien minuten voor elke bestelling

,,De afhaler wordt gevraagd zijn of haar handen met gel te ontsmetten, om vervolgens, bij voorkeur met de pin, af te rekenen en met het eten door de achterdeur te vertrekken. Voor het afhandelen van elke bestelling staat tien minuten.’’

Het is de eerste uitgifte van de ‘sociale keuken’ in de Vredekerk Deze gezamenlijke keuken is een initiatief van Samen aan Tafel, Voedselbank Midden-Groningen, re-integratiebedrijf WerkPro en de gemeente Midden-Groningen

Sociaal eetcafé

,,Veel mensen kunnen nu niet meer naar de wijkcentra of andere gelegenheden waar wordt gekookt, zoals het project Samen aan Tafel in de Vredekerk, een sociaal eetcafé, waar mensen normaliter wekelijks terecht kunnen voor een gezonde maaltijd en een goed gesprek’’, zegt Hemmes.

Om isolement en dreigende eenzaamheid voor wie sociaaleconomisch niet zo sterk in de schoenen staat, tegen te gaan, is de sociale keuken in de Vredekerk ingericht. Gedurende de coronacrisis verzorgt het project Horeca-Catering WerkPro iedere dinsdag en donderdag afhaalmaaltijden.

De gemeente betaalt mee

Klanten van de Voedselbank vinden in hun pakket een voucher voor een warme afhaalmaaltijd vanuit de Vredekerk. ,,De gemeente betaalt mee en ook de klantenkring van Samen aan Tafel kan één keer per week in de Vredekerk terecht.’’

Hemmes verwacht dat er volgende week en de weken daarna meer mensen van de sociale keuken gebruik zullen maken. ,,Nog niet alle klanten van de voedselbank hebben een pakket gehad met een voucher. Het initiatief moet via mond-tot-mondreclame bekendheid krijgen.’’

menu