320.000 zonnepanelen in een dorp met 150 inwoners: 'We dachten dat het ging om een kleinschalig project'

Twee inwoners van Harpel stapten dinsdag naar de rechter om de aanleg van een groot zonnepark naast hun deur tegen te houden. Vorig jaar gaf de toenmalige gemeente Vlagtwedde, nu gemeente Westerwolde, groen licht.

Met de vergunning in de hand wil het bedrijf Powerfield op 31 maart beginnen met de bouw van dit megaproject. De buurtbewoners, het echtpaar Ter Heijden, zijn een bodemprocedure gestart en vroegen de rechter de vergunning tot de aanleg van het park zolang te schorsen.

'Grootste in heel West-Europa'

Het park wordt 105 hectare groot, met daarop 320.000 zonnepanelen. ,,Het grootste park in heel West-Europa”, zei Hans ter Heijden, die zo’n groot park naast de deur niet ziet zitten.

Ter Heijden is niet tegen duurzame energie zoals zonnepanelen. ,,Toen de eerste schets op de mat plofte dachten we dat het ging om een kleinschalig project. Op de inloopavond schrokken wij ons een hoedje. Dit project is veel te groot”, zei Ter Heijden tegen de rechter.

Doorgedrukt

Door de grootte van het park wordt het woongenot aangetast, vreest de buurtbewoner. Het stoort Ter Heijden met name dat de buurtbewoners niet zijn betrokken. ,,We zijn niet gehoord, wij hebben geen inspraak gehad, het plan is er gewoon doorgedrukt”, zei de Harpeler. Met dit laatste is de gemeente het niet mee eens: ,,De gemeente heeft de procedure volledig doorgelopen”.

,,Blauwe bessenstruiken van bijna twee meter hoog onttrekken straks het zicht op de zonnepanelen”,  zei Symen Jellema, de directeur van Powerfield. Hij toonde een fotopresentatie waarop de zonnepanelen en bessenstruiken waren ingetekend. ,,Een streep aan de horizon, dat is alles wat deze bewoners zien”. Ter Heijden: ,,Zoals het hier wordt geschetst lijkt het alsof ik daar geen last van krijg, maar ik herken mijn eigen huis en uitzicht niet. Het overtuigt mij niet”.

Belanghebbende

Volgens de bewoners wordt niet alleen hun weids uitzicht verstoord, maar ook de fauna lijdt hieronder. Het echtpaar Ter Heijden woont 750 meter van het terrein waar het park wordt gebouwd. De kans bestaat dat de rechter vindt dat zij op een te grote afstand van het beoogde park wonen en daarom geen belanghebbenden zijn in deze zaak. ,,In dat geval kom ik niet tot de inhoud van deze zaak”, zei de rechter. Hij beslist binnen drie weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.