3D-scan helpt bij behoud Hippolytuskerk

De Hippolytuskerk in Middelstum is van onder tot boven en van binnen en buiten gescand met 3D-apparatuur. Met die techniek zijn ook details vastgelegd van de muurschilderingen, ornamenten en het houtsnijwerk.

Dat is gedaan door medewerkers van een bedrijf dat samenwerkt met Blue Shield Nederland, een organisatie die Nederlands cultureel erfgoed wil beschermen. Blue Shield wil aan de slag in de provincie Groningen omdat veel monumentale kerken aardbevingsschade hebben.

Om die reden is contact gezocht met de Stichting Oude Groninger Kerken. ,,We zijn in overleg gegaan en de keuze is gevallen op de Hippolytuskerk’’, vertelt bouwkundige Jur Bekooy. Als het budget dat toelaat, worden ook van andere Groninger kerken 3D-scans gemaakt.

De Hippolytuskerk is volgens Bekooy van grote waarde voor het Gronings cultureel erfgoed. Hij noemt onder meer het carillon met 23 klokken, in 1662 vervaardigd door de befaamde klokkengieter François Hemony.

De gemaakte scans worden de komende tijd verwerkt tot een 3D-presentatie met 360 graden foto’s en 3D-modellen van de details. De opnamen kunnen van pas komen als restauratie nodig is. ,,We hopen niet dat we ze nodig hebben’’, stelt Bekooy.

,,Het is eigenlijk voor de zekerheid. Voor als de aardbevingen verdere schade gaan veroorzaken. Metselwerk kun je redelijk eenvoudig reconstrueren. Maar als er iets afvalt van muurschilderingen is dat onvervangbaar. Daar kunnen de 3D-scans van pas komen.’’

Blue Shield Nederland is van plan om na de zomer een bijeenkomst in Groningen te houden om de 3D-techniek onder de aandacht te brengen. Ook wil de organisatie aantonen dat het cultureel erfgoed te maken heeft met reeële bedreigingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.