4,5 miljoen voor Gronings kankeronderzoek

Het ‘reuzenkind’ voor het protonentherapiecentrum van het UMCG, met daarachter bestuursvoorzitter Jos Aartsen (links) en kunstenaar Herman Lamers.

KWF Kankerbestrijding kent 4,5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Groningen. Het gaat om onderzoeken die een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie, voor meer patiënten beschikbaar maken.

KWF kent in totaal 32,5 miljoen euro toe aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

Bij protonentherapie worden patiënten bestraald met positief geladen deeltjes, die veel gerichter de tumor bereiken dan de huidige bestralingstechnieken. Daardoor ontstaat minder schade aan gezond weefsel en ervaart de patiënt dus minder bijwerkingen.

In de zomer van 2018 opende het UMCG de eerste protonenbestralingsfaciliteit van Nederland.

Verder optimaliseren

Hoewel de eerste patiënten inmiddels succesvol met protonen zijn bestraald, zal de behandeling de komende jaren nog verder worden geoptimaliseerd.

2,8 miljoen euro van het bedrag is bestemd voor de onderzoeksgroep van professor Sytze Brandenburg van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij ontwikkelen hij technieken om beeldgestuurd te bestralen en de individuele bestralingsplanning te verbeteren.

Professor Rob Coppes van het UMCG ontvangt een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de effecten van protonenbestraling op verschillende biologische processen in het lichaam. Die kennis is van belang om deze nog jonge behandeling verder te verbeteren.

Coppes gaat in dit project met onderzoekers uit alle centra met protonentherapie in Nederland samenwerken. Hij richt zich in eerste instantie op patiënten met hersen- en hoofd-halskanker, omdat bij deze groep beschadiging van gezond weefsel grote effecten kan hebben. Juist voor hen is gerichtere bestraling veelbelovende ontwikkeling.

Drie belangrijke criteria voor toekenning

KWF financiert onderzoek op basis van drie criteria:

  • Wetenschappelijke kwaliteit
  • Haalbaarheid
  • Relevantie voor kankerbestrijding

Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis daarvan wordt de beslissing genomen.

menu