4Mijl van Groningen: dertig inschrijvingen per seconde

Het is even wennen. Voor het eerst sinds vele jaren zit niet de vertrouwde figuur van Grietje Pasma achter de computer bij het inschrijven voor de 4Mijl.

Maar ook met Elske Dijkstra en Johan Meijer, die haar beiden als directeur van organisator Golazo Noord Nederland opvolgden, loopt de inschrijving van de vele duizenden deelnemers op rolletjes. Klokslag zes uur ’s avonds gaat het inschrijven van start. Binnen drie kwartier staan er woensdag al 5000 lopers in de administratie.

Met elke klik op de computerknop, waarmee de bestanden regelmatig worden ververst, komen er meer bij. ,,Als ik op F5 druk, hebben we weer nieuwe lopers’’, roept Meijer enthousiast. ,,Het zijn dertig inschrijvingen per seconde.’’

Om te voorkomen dat de boel vastloopt heeft Golazo een slim systeem aangebracht. ,,Er zit een wachtsysteem in het computerprogramma. ,,Als we iedereen zich tegelijk laten aanmelden kan de server overbelast raken. Nu krijgt telkens een beperkte groep mensen de kans om zich daarwerkelijk in te schrijven. Anderen krijgen het tijdstip te zien, waarop ze zelf aan de beurt zijn. Die kunnen dan even wat anders doen: een kop koffie drinken of zoiets. Kijk, er staan er nu 4000 in de wacht’’, roept Dijkstra in het nieuwe onderkomen van Golazo aan de Schweitzerlaan.

Dijkstra, die Pasma ook als de racedirector van de 4Mijl is opgevolgd, ziet de aanmeldingen ook bij de bedrijven- en jeugdlopen steeds verder stijgen. Ondernemingen en scholen konden zich al sinds gisterochtend inschrijven. ,,We hebben nu al 239 bedrijven met 592 teams en 42 scholen met 1194 jonge lopers. Wat de bedrijven betreft zitten we op dit moment op 4144 deelnemers. Dat is de helft van het aantal lopers dat straks in deze categorie mag meedoen’’, vertelt ze tegen kwart over zes.

Sommige bedrijven en instellingen doen met heel veel teams mee. Zo brengen het UMCG (39), RUG (17), Hanzehogeschool (39), Enexis (15), Martini Ziekenhuis (21) en de Groninger onderneming Bulthuis (14) ieder veel teams op de been. ,,Sommige bedrijven doen jaren achtereen mee. En als ze dat opeens niet meer doen, bellen we even op om te vragen waarom niet’’, vertelt het directeursduo.

De betaling door de deelnemers vindt dit jaar voor het eerst op andere wijze plaats. Niet via iDeal, maar door automatische incasso. ,,Toch zie je elk jaar dat mensen zich inschrijven en betalen en dan toch niet komen opdagen. Dat is altijd zo’n 10 procent. De vorige keer deden 1000 mensen uiteindelijk toch niet mee aan de 4Mijl. Waarom? Dat kan van alles zijn: ziek, zwak of misselijk. Of misschien zwanger geworden’’, zegt Dijkstra. Afzeggers kunnen hun deelname dit jaar voor het eerst aan iemand anders overdragen. Daar heeft Golazo een formulier voor gemaakt.

Volgens Meijer is ook voor veel lopers aan de bedrijvenloop het wedstrijdelement erg belangrijk. ,,Soms worden er snelle lopers ingehuurd. Via een 0-urencontract, ha, ha. We controleren of er daadwerkelijk medewerkers van de bedrijven meedoen. Dat is immers de bedoeling.’’

Nieuw bij de 4Mijl , die zondag 9 oktober voor de 30ste keer tussen Haren en Groningen wordt gelopen, is de mogelijkheid om je medaille te laten graveren ,,Deelnemers kunnen op de Westerhaven hun tijd op hun medailles laten zetten.’’

Aan de jubilieumeditie van de 4Mijl kunnen 23.000 lopers meedoen. Het zijn bijna net zoveel vrouwen als mannen. Er zijn nu aanmeldingen uit heel Nederland, minus Limburg, maar ook uit Groot-Brittanië en Duitsland. De jongsten zijn zes en de oudsten 80-plus. ,,Het gaat goed. We zijn tevreden en blij’, concluderen Dijkstra en Meijer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.