5 vragen over DVHN-project Uit het Moeras: Op zoek naar familieverhalen uit de Veenkoloniën

Dagblad van het Noorden presenteerde donderdagavond in Stadskanaal het project Uit het Moeras . Vijf vragen over deze nieuwe verhalenreeks uit de Veenkoloniën.

Wat is Uit het Moeras nu precies?

Uit het Moeras vertelt familiegeschiedenissen uit de Groningse en Drentse Veenkoloniën. Die zijn te lezen op uithetmoeras.nl en verschijnen in de papieren krant. Het zijn verhalen van verschillende generaties uit één familie: van overgrootopa tot achterkleindochter.

Wij onderzoeken wat afkomst met iemand doet. Is het een moeras dat vastzuigt of een rijke bodem om uit te putten?

Hoe zijn de eerste reacties?

De meeste zijn positief. Sommige mensen zijn geraakt en noemen de verhalen ‘ontroerend’, ‘hartverwarmend’, ‘aangrijpend’ en ‘herkenbaar’. Er is ook kritiek: waarom gaat het weer over armoede en achterstand in de Veenkoloniën? De regio gaat immers al gebukt onder een slecht imago.

Wat gebeurt er met de inbreng van lezers?

We hopen op veel reacties. Daarom willen we ook meer bijeenkomsten houden zoals donderdagavond in Stadskanaal. We hebben inbreng nodig omdat we op zoek zijn naar nieuwe familieverhalen.

Maar ook omdat we van veel verschillende mensen - niet van instanties maar van bewoners zélf - willen horen wat de plek waar je vandaan komt en de situatie waarin je opgroeit doet met je leven. Die inbreng nemen we mee in onze verhalen.

Hoe gaat het nu verder? Wat gaan we de komende tijd nog meer zien?

Dit jaar verschijnen er regelmatig nieuwe familieverhalen op uithetmoeras.nl en in de krant. Op de website plaatsen we de artikelen op een tijdlijn - aangevuld met historie uit het gebied - zodat we de individuele verhalen in een bredere context plaatsen.

Op basis van reacties van lezers kijken we ook naar wat voor extra artikelen rond de familieverhalen nodig zijn - bijvoorbeeld om achtergronden te schetsen over dat imago van de Veenkoloniën.

Wat is het uiteindelijke doel van Uit het Moeras?

Het doel is tweeledig. We vinden het belangrijk om mensen die niet vaak gehoord worden een stem te geven. Niet om ze even iets te laten roepen, maar ze te laten vertellen wat belangrijk is in hun leven. Dat willen we ook weten van van hun ouders en kinderen, want een mens staat nooit op zichzelf.

Daarnaast willen we de verhalen vertellen achter de kille cijfers over armoede en achterstand en achter het hardnekkige imago. Hoe ingewikkeld, mooi, moeilijk, leuk, zwaar of gewoontjes is het leven in de Veenkoloniën daadwerkelijkheid?

Lees hier alle verhalen van Uit het Moeras.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Uit het Moeras kan hieronder, opmerkingen kun je sturen naar maaike.borst@dvhn.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video