5000 Groningers doodverklaard

De gemeente Groningen beging een pijnlijke vergissing: ze verklaarde vijfduizend chronisch zieken en gehandicapten dood.

Ruim 5700 chronisch zieken en gehandicapten uit de stad Groningen hebben van de gemeente een brief gekregen voor hun nabestaanden: ‘de erven van'.

Voor de flater, vlak voor de kerstdagen gemaakt, is volgens gemeentelijk woordvoerder Peter Duzink inmiddels een excuusbrief onderweg. Hij wist nog niet wie verantwoordelijk is voor de fout. ,,Bij het samenvoegen van adresbestanden is iets mis gegaan met de aanhef. We onderzoeken hoe dat kon gebeuren.''

Sommige geadresseerden hebben boos gereageerd omdat ze al lang ziek zijn. ,,Het is pijnlijk, terwijl de brief juist goed nieuws bevat: ze krijgen een extra tegemoetkoming van 140 euro'', aldus Duzink.

Chronisch zieken en gehandicapten zouden dit jaar 260 euro krijgen om onevenredig hoge meerkosten te dragen. Voor de regeling hebben zich minder mensen gemeld dan verwacht waardoor het bedrag 400 euro kan worden. Groningen voerde de regeling dit jaar in na het afschaffen van twee landelijke tegemoetkomingsregelingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.