6 op 10 snelwegongevallen bij op- of afrit; Groningen met 72,3 procent koploper

Foto: Pixabay

72,3 procent van de snelwegongevallen in de provincie Groningen vond in 2018 plaats in de buurt van een op- of afrit. Dat blijk uit onderzoek door Univé, op basis van 75.000 snelwegongevallen uit de periode 2016 tot en met 2018.

Groningen heeft daarmee het hoogste percentage ongevallen nabij een op- of afrit. De meeste ongevallen (in de provincie Groningen) vonden plaats op de A7, bij afrit 37 - Groningen-Centrum. Deze afrit staat echter niet in de landelijke top 10, die wordt aangevoerd door de afrit 6 - Amsterdam-Osdorp op de A10.

6 op de 10 ongevallen

Landelijk vindt ruim 6 op de 10 ongevallen plaats binnen een straal van 1 kilometer van een op- of afrit. Daarmee is de kans op een ongeval 3 keer zo hoog in de nabijheid van een op- of afrit.

In absolute zin is de provincie Zuid-Holland koploper met ongevallen in de buurt van een op-of afrit. In 2018 waren dat er ruim 5600.

Minder vaak ongevallen met dodelijke afloop

Het aandeel ongevallen met dodelijke afloop is bij op- en afritten 34 procent lager dan op stukken snelweg zonder in- of uitvoegend verkeer.

Bij het aantal ongelukken met letsel is het verschil aanzienlijk kleiner; dat is in de buurt van een af- of toerit slechts 2 procent lager dan op andere stukken snelweg.

Ongelukken bij op- of afritten lijken niet specifiek veroorzaakt te worden door woon-werkverkeer of vrachtverkeer. Doordeweeks is het aandeel ongelukken bij op- en afritten namelijk slechts licht hoger (0,5 procent) dan in het weekend.

BRON

Uninvé heeft voor deze analyse gebruik gemaakt van het Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland (BRON) van Rijkswaterstaat van de jaren 2016, 2017 en 2018.

menu