600 klachten over vuurwerk in Groningen

Bijna 600 Groningers hebben tot nu toe last van vuurwerk dat in hun nabijheid wordt afgestoken.

De Stadjers hebben een klacht ingediend bij het meldpunt vuurwerkoverlast. Dat meldpunt is een initiatief van een aantal afdelingen van GroenLinks. Volgens GroenLinks stoort een groeiend aantal mensen zich aan vuurwerk.

Harde klappen

Het meldpunt werd begin deze week geopend. Dagelijks komen er zo'n honderd meldingen binnen. Fractievoorzitter Benni Leemhuis hield gisteren wel een slag om de arm bij het aantal meldingen. Nogal wat mensen hadden de site gebruikt om een andere reden dan klagen over vuurwerk. ,,Zo kregen we meldingen dat wij onze wil opleggen aan mensen. Ook waren er plotseling heel veel meldingen vanaf Terschelling.''

Desondanks stond de teller in Groningen gistermorgen op 571 klachten over vuurwerk. Mensen klagen vooral over de harde klappen van vuurwerkbommen. In enkele gevallen worden gevaarlijke situaties gemeld. De verwachting is dat het aantal meldingen over gevaarlijke situaties toeneemt naarmate de jaarwisseling dichterbij komt. Ook worden dan meer klachten over luchtverontreiniging verwacht.

Leemhuis noemt het opvallend dat er dit jaar minder klachten zijn vanuit de Korrewegwijk. Wijken die wel hoog scoren qua vuurwerkklachten zijn Lewenborg, Beijum, Ulgersmaborg en De Hoogte. Ook in De Wijert en Corpus den Hoorn ervaren veel mensen last van het vuurwerk.

Landelijk kwamen er vorig jaar bijna 72.000 klachten binnen bij het meldpunt. Dit jaar staat de teller al op een derde daarvan, tot gistermorgen waren er 24.000 klachten over vuurwerk.

Vuurwerkvrije zones

In Groningen zijn dit jaar voor het eerst vuurwerkvrije zones ingesteld. Leemhuis' GroenLinks was een van de acht partijen in de gemeenteraad die vond dat gebieden in de stad vuurwerkvrij moeten zijn. Het gaat daarbij om buurten rond ziekenhuizen en begraafplaatsen. Om te zorgen dat mensen zich op de ze plekken aan het vuurwerkverbod houden, is extra toezicht aanwezig.

Leemhuis is zeer benieuwd naar het effect van de vuurwerkvrije zones. Dat zou terug te zien moeten zijn in het aantal klachten bij het meldpunt. Vorig jaar waren er fors minder klachten over vuurwerk dan het jaar ervoor. GroenLinks verklaart dat uit het feit dat in veel gemeenten al maatregelen waren getroffen om vuurwerkoverlast in te dammen.

Rapport

Nadat het meldpunt overlast begin januari wordt gesloten, inventariseert GroenLinks de klachten en maakt daarvan een rapport. Dat rapport wordt in Groningen onder anderen overhandigd aan burgemeester Peter den Oudsten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.