8 weetjes over 30 jaar 4 Mijl

De 4 Mijl van Groningen gaat zondag een jubileumweekend tegemoet. Voor de dertigste keer gaan de lopers van start voor deze hardloopklassieker. Hieronder zetten we acht feitjes uit de rijke historie van deze wedstrijd op een rij.

1. Meer dan een minuut sneller

Het verschil in eindtijd tussen de eerste en de laatste winnaar van de 4 Mijl bedraagt meer dan een minuut. Vincent Rousseau won in 1987 de eerste editie van de hardloopwedstrijd tussen Haren en Groningen. De Belg deed dat in een tijd van 18 minuten en 26 seconden. Vorig jaar ging de winst naar de Ethiopiër Yomif Kejelcha, hij kwam na 17 minuten en 21 seconden over de finishstreep op de Vismarkt.

2. De snelste tijd ooit

Met zijn tijd van vorig jaar kwam Kejelcha nog niet in de buurt van de snelste tijd ooit. Op de allertijden ranglijst van de 4 Mijl staat hij op plek tien. De koppositie is in handen van de Keniaan Vincent Yator die in 2011 een tijd realisserde van 17 minuten en 6 seconden. Daarmee was hij één tel sneller dan zijn landgenoot Eliud Kipchoge in 2007 en de uit Ethiopië afkomstige Yenew Alamirew, die in 2011 de beste was. Bij de dames is Viola Kibiwott de snelste, zij kwam in 2013 tot een tijd van 19 minuten en 14 seconden.

3. Te lang parcours

Dat er sinds 2005 een stuk sneller wordt gelopen dan in de edities daarvoor is niet zo gek. Na de wedstrijd in 2004 kwam de organisatie er namelijk achter dat de race niet verlopen werd over de gewenste afstand van vier Engelse mijlen, maar over 6.666 meter. Vanaf 2005 is de afstand wel exact vier mijl en leggen de hardlopers de geplande 6.437 meter af.

4. Veelvoudig winnaars

Eliud Kipchoge is dan weliswaar niet meer in het bezit van de snelste tijd op de 4 Mijl, maar heeft wel een ander record in handen. Hij won van 2004 tot en met 2008 maar liefst vijfmaal op rij en is daarmee de atleet met de meeste overwinningen. Zijn landgenote Viola Kibiwott kan dit jaar op gelijke hoogte komen. "Miss 4 Mijl" won de laatste vier edities en probeert daar zondag een vijfde achtereenvolgende titel aan toe te voegen.

5. Nederlandse zeges

De erelijst van van de 4 Mijl wordt gedomineerd door Afrikaanse atleten. Slechts eenmaal kwam er een Nederlandse man als winnaar over de streep. Greg van Hest was in 1995 de concurrentie te snel af. Voor de laatste keer dat een Nederlandse vrouw als winnares werd gehuldigd, moeten we terug naar de editie van 1992, toen ging de zege naar Carla Beurskens.

6. Wel of geen wereldrecord

De eerder genoemde snelste tijden van Vincent Yator en Viola Kibiwott, kunnen op de website van de 4 Mijl rekenen op de toevoeging WR. Daarmee wil de trotse organisatie aangeven dat het hier gaat om wereldrecords op deze afstand. Echter, de internationale atletiekfederatie (IAAF) is het daar niet helemaal mee eens. De IAAF kent de snelste tijden op deze incourante afstand geen wereldrecordstatus toe. Wel worden de prestaties geroemd als wereldbesttijden. De beste Nederlandse tijden van Tom Wiggers (17:50 in 2013) en Maureen Koster (19:59 in 2015) zijn eveneens niet terug te vinden in de recordboeken van de Nederlandse atletiekunie.

7. Verplaatsing van de start

De eerste editie van de 4 Mijl ging van start in het centrum van Haren. Over de Rijksstraatweg werd vervolgens richting Groningen gelopen. Voor het grootste gedeelte volgt de dertigste editie zondag hetzelfde traject als de eerste uitvoering. In al die jaren is alleen de start verplaatst. Voor het tweede jaar werd de start verlegd naar de Kerklaan ter hoogte van de Hortus. Inmiddels ligt de startstreep een stukje verderop, namelijk in de Kromme Elleboog.

8. Weinig bochten

Dat er op de 4 Mijl altijd snelle tijden worden gelopen, is vooral te danken aan het parcours. Tussen Haren en Groningen hoeven de de hardlopers amper de bocht om. Na de start zijn er twee bochten nodig om op de Rijksstraatweg richting Groningen te komen. Vanaf dat moment is het vrijwel alleen maar rechtdoor, totdat aan het einde van de Herestraat de Vismarkt opgedraaid wordt. De atleten komen dus maar drie bochten tegen in meer dan zes kilometer hardlopen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.