9 jaar cel voor doodslag Sumatralaan

Groningen De rechtbank heeft de 43-jarige Michael D. uit Groningen veroordeeld tot 9 jaar celstraf wegens doodslag. D. schoot in augustus vorig jaar de 42-jarige Nelson Mariano (Mais) Jozef dood op de Sumatralaan in Groningen. De twee mannen hadden al langere tijd ruzie met elkaar.

De rechtbank acht moord niet bewezen en komt daarom tot een lagere straf. Er was 10 jaar celstraf geëist en tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank gaat het om een uit de hand gelopen ruzie. Het slachtoffer had daarbij ook een verwijtbare rol.

Advocaat Cees Eenhoorn had gepleit voor noodweer. Er zou om die reden volgens de advocaat geen straf moeten worden opgelegd. De rechtbank ziet dat anders. De verdachte werd volgens de rechtbank wel aangevallen. Maar dat D. op de aanval reageerde door te schieten, is een te zwaar middel voor zelfverdediging, zo luidt het oordeel.

Anders dan het Openbaar Ministerie vindt de rechtbank een behandeling in een tbs-kliniek niet noodzakelijk. Het OM stelt dat het onverantwoord is hem in de samenleving terug te laren keren. De rechtbank meent dat onvoldoende vaststaat dat een dwangbehandeling noodzakelijk is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.