9 miljoen euro voor bodemonderzoek in Groningen

Er komt 9 miljoen euro voor acht onderzoeken naar de ondergrond in Groningen. De onderzoekers komen allemaal van universiteiten in de Randstad.

Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Gedurende de komende vier jaar werken tientallen onderzoekers aan veldonderzoek, laboratoriumexperimenten en computersimulaties.

Een van de acht projecten wordt geleid door hoogleraar Jeannot Trampert van de Universiteit van Utrecht. Zijn team wil het gasveld in Groningen zeer uitgebreid monitoren. Als er een groot aantal gegevens is verzameld, kan er meer worden gezegd over de relatie tussen de gaswinning en de wijze waarop de bodem daar op reageert.

De groep van Trampert wil hiervoor kijken naar de seismiciteit, spanningsverschillen in de bodem en de compactie van de verschillende grondlagen.

Temperatuur

De eveneens uit Utrecht afkomstige André Niemeijer gaat studeren op de temperatuur van breuken in het Groningengasveld. Beweging rond breuklijnen zorgt voor een hogere temperatuur en die kan de breuk verzwakken.

Tot slot gaan Utrechtse wetenschappers onderzoek doen naar de gevolgen van de bodemdaling in Groningen. Net als hoogleraar Ramon Hanssen (TU Delft), die kijkt naar modellen om het gedrag van de ondergrond nauwkeurig te voorspellen.

Een ander onderzoek staat onder leiding van de Delftse hoogleraar Jan Dirk Jansen. Hij wil uitzoeken wat er precies gebeurt in de ondergrond bij het produceren, opslaan of injecteren van gas. Stoppen de aardbevingen wanneer de gaswinning wordt beëindigd of wanneer gassen of vloeistoffen worden geïnjecteerd?

Beweging

De ook van de TU Delft afkomstige Femke Vossepoel buigt zich over de beweging van breuken in gesteenten in de ondergrond, waardoor bevingen ontstaan. De Delfste hoogleraar Michael Hicks onderzoekt hoe verschillen in de bodemsamenstelling aardbevingen kunnen beïnvloeden.

In Groningen wordt al jarenlang gepleit voor onafhankelijk onderzoek naar de bodem om meer te weten te komen over het mechanisme achter de aardbevingen. De meeste beschikbare gegevens zijn nu afkomstig van de NAM, de exploitant van het gasveld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.