A-kwartier Groningen: Leegstand remt vooruitgang

Het leven in het A-kwartier in Groningen is voor bewoners flink verbeterd de afgelopen tijd. Vooral het verdwijnen van de prostitutie wordt gezien als een verbetering.

Dat constateert onderzoeksbureau Intraval in zijn derde onderzoek naar de leefbaarheid in het A-kwartier. Jacco Snippe van Intraval: ,,De bewoners zijn erg tevreden over de afname van overlast in hun buurt.’’

Geschiedenis

De geschiedenis van het A-kwartier is bekend: drugsoverlast, criminaliteit, geweldsincidenten en prostitutie beheersten jarenlang stadswijk. Bewoners voelden zich onveilig. De achtereenvolgende burgemeesters Rehwinkel, Vreeman en Den Oudsten grepen enkele keren hard in. Sinds dit jaar is de prostitutie verdwenen.

De cijfers van Intraval illustreren het beeld. In 2013 ervoer 70 procent van de bewoners overlast. Na de komst van camera’s en meer politietoezicht daalde dat percentage. Dit jaar ervaart 42 procent overlast. Volgens het onderzoeksbureau was drugsoverlast een van meest ervaren vormen van overlast. In 2016 ervaart nog maar 9 procent drugsoverlast. Wijkbewoners zeggen nu vooral overlast te ervaren van studenten en verkeer. Meer dan de helft van de bewoners voelde zich in 2013 wel eens onveilig in eigen buurt. Dat is gedaald naar 17 procent nu.

Vooruitgang

De overlast ten spijt was bijna driekwart van de bewoners in 2013 tevreden over de buurt. Dat tevreden gevoel is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Ruim 90 procent is vandaag de dag tevreden in het A-kwartier.

Bewoners ervaren het vertrek van de prostitutie als een grote vooruitgang. Maar dat vertrek heeft ook een aanzienlijke keerzijde. De leegstand die ervan het gevolg is en de opvulling van de panden wordt ervaren als een achteruitgang. Ook het verkeer, studentenoverlast en gebrek aan parkeergelegenheid wordt gezien als een groot minpunt.

Invulling

Over de invulling van de lege panden wordt al geruime tijd gesproken. In het onderzoek van Intraval, uitgevoerd met studenten sociologie van de RUG, zijn wijkbewoners behoorlijk uitgesproken over wat zij wel en niet willen. Meer studentenwoningen willen ze niet. Kinderopvang, kledingzaken en een buurtsuper zijn ook niet populair. Volgens Snippe willen bewoners graag kleinschalige activiteiten die niet opnieuw overlast veroorzaken. ,,De grootste angst is dat er een invulling komt die toch weer overlast geeft.’’

Als het om de toekomst van de wijk gaat vinden bewoners in elk geval dat er aandacht moet zijn voor de historische panden in het gebied. Meer groen en aandacht voor de scheepvaart zijn ook belangrijk.

Rol gemeente

Intraval signaleert een nadrukkelijke rol voor de gemeente. Die moet duidelijker zijn over haar plannen in het A-kwartier. Gedacht wordt aan een maandelijkse update. Volgens Intraval ervaren veel bewoners de leegstand als een groot minpunt. Er is volgens hen veel onduidelijkheid wat de toekomst nu precies gaat brengen op dit gebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.