Ziekenhuis Top 100: Dit zijn de beste en slechtste ziekenhuizen van Drenthe en Groningen

De Treant-ziekenhuizen en het ziekenhuis in Meppel bungelen onderaan de jaarlijkse streekziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad.

De ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal en Meppel bieden de minste kwaliteit van alle streekziekenhuizen in Nederland, heeft het Algemeen Dagblad (AD) becijferd. Ze bungelen helemaal onderaan de lijst.

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen staat op de 18e plek. De winnaar van de streekziekenhuizen in de AD Top 100 is Zorgsaam in Terneuzen.

De test maakt voor het eerst onderscheid tussen algemene en streekziekenhuizen (44) en topklinische centra (26).

Onderaan de ranglijst

De drie ziekenhuizen van de Treant Zorggroep staan al enkele jaren in de onderste regionen van de ranglijst. Het Scheper Ziekenhuis staat nu onderaan, het Bethesda er vlak boven en daarboven het Refaja.

Noordelijke ziekenhuizen gezond, maar Treant moet wel oppassen
Lees verder

Het Isala Diaconessenhuis in Meppel staat daar weer vlak boven. Ze hebben vooral last van zogeheten volumenormen waardoor ze per locatie minder operaties uitvoeren dan eigenlijk moet. Daarom is de fusie tot Treant ook in gang gezet, en heeft Isala het Diaconessenhuis overgenomen.

'Geen verrassing'

Volgens de leiding van Treant is de zorggroep intussen al op weg omhoog. ,,We hebben al veel stappen gezet als het gaat om de kwaliteit van zorg , en we moeten er nog meer zetten”, zegt David Post, bestuurslid van de Treant Zorggroep. Post: ,,De cijfers komen natuurlijk niet als een verrassing; het zijn de cijfers die we zelf aangeleverd hebben.’’

Post: ,,Deze cijfers gaan over 2017. In 2018 hebben we veel verbetertrajecten in gang gezet, zoals het digitaal voorschrijven van medicijnen en het clusteren van complexere ingrepen. Ook hebben we maatregelen genomen om de medicatie bij ouderen te monitoren. De effecten hiervan zijn al bij de patiënten merkbaar, maar zullen we pas in 2019 in de lijst terugzien.’’

Tekort aan personeel

Toch is dat niet de enige reden waarom Treant hekkensluiter in de lijst is: Post: ,,We hebben een groot tekort aan zorgpersoneel. De zorg voor de patiënt - de handen aan het bed - heeft voorrang gekregen boven het harmoniseren van protocollen en dat zie je terug in de cijfers.”

Ook het aanleveren van de cijfers per locatie geeft een vertekend beeld. Post: ,,Per locatie voldoen we niet altijd aan het aantal operaties (volumenormen) die we wettelijk moeten uitvoeren. Als Treant in zijn geheel voldoen we er wel aan. Dat is ook één van de redenen geweest om te fuseren. Hierdoor hebben we de zorg in deze regio kunnen behouden.’’

Beoordeling op 36 aspecten

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.

Voor het eerst onderscheid tussen verschillende soorten ziekenhuizen

De test maakt voor het eerst onderscheid tussen algemene- of streekziekenhuizen (44) en topklinische centra (26). Die laatste ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. In de nieuwe test is 2017 het peiljaar.

Het Martini Ziekenhuis Groningen staat op plek 19 van 26 van de topklinische ziekenhuizen. Isala Zwolle op plek 15 en MCL Leeuwarden op de 22e plaats. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in den Bosch voert deze lijst aan.

Academische en overige ziekenhuizen zijn door het AD niet in de ranglijsten meegenomen omdat ze in het eerste geval een sterk afwijkende patiëntenpopulatie hebben, en in het tweede geval een te beperkt zorgaanbod.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.