Op vakantie naar het buitenland? ANWB: Hou een metertje extra afstand

De route du soleil, hier bij Lyon, zal dit jaar waarschijnlijk minder druk zijn dan voorgaande jaren. Foto: AFP/Philippe Desmazes

Het zullen er minder zijn dan andere jaren. Maar Nederlanders die deze zomer wel naar het buitenland rijden: neem wat coronamaatregelen betreft het zekere voor het onzekere.

In Frankrijk moet je een meter afstand houden, in Luxemburg het dubbele. In Duitsland zet je een mondkapje op in de auto, maar alleen als je geen familie van elkaar bent. In Tsjechië gelden dan weer de regels van het land van herkomst. Wie de coronaregels per land op een rijtje ziet staan, kan het flink gaan duizelen. Veel Nederlanders zien dan ook af van een internationale trip. Maar de ANWB gelooft dat een behoorlijk percentage ‘gewoon’ de grens over trekt, naar campings in Frankrijk en Duitsland met name.

‘Voorbereiding is keyword’

,,Voor wie gaat is het keyword voorbereiding”, zei Renate Augustijn, operationeel manager vrijdagmiddag tijdens een vraaggesprek in DVHN Live, vanuit de ANWB Alarmcentrale in Assen. Op de site van de ANWB staat een overzicht van wat de regels per land zijn. ,,Kijk daar vooral op”, tipt Augustijn. Maar het is zo’n ratjetoe aan regels per land en regio, dat ze reizigers aanraadt ook vooral het zekere voor het onzekere te nemen. ,,Neem extra mondkapjes, handschoenen en handgel mee. Je kunt er beter méé verlegen zitten dan óm verlegen. Het neemt toch amper ruimte in. En hou gewoon 2 meter afstand.” Ze wijst op de boetes voor het overtreden van coronamaatregelen, die in extreme gevallen kunnen oplopen tot 4000 euro.

Minder wegenwachten in buitenland

Op een drukke dag in een normale augustus komen er bij de ANWB Alarmcentrale zomaar 12.000 telefoontjes van Nederlanders met pech onderweg binnen. Een flink deel daarvan uit het buitenland. Door de langere afstanden en hellingen wordt daar meer van de motoren gevraagd dan op Nederlandse wegen. Zó druk zal het de komende zomer niet worden, verwacht Augustijn. ,,Maar hoeveel mensen precies de grens over gaan, is koffiedik kijken.” De organisatie heeft het aantal wegenwachten dat deze zomer in Frankrijk rondrijdt vast gehalveerd naar zes. In Italië wordt helemaal geen wegenwacht ingezet.

‘Nederlanders ontdekken Drenthe’

In plaats daarvan gaan deze wegenwachten aan de slag in Nederland. Veel meer mensen dan normaal gaan op vakantie in eigen land. ,,Vooral Drenthe is populair”, zegt Augustijn. ,,Nederlanders gaan Drenthe deze zomer ontdekken.” Toch houdt de ANWB er rekening mee dat het alsnog behoorlijk kan worden met Nederlanders die besluiten op vakantie te gaan naar het buitenland. Ervaringen van Noorderlingen zullen daarbij cruciaal zijn, denkt de ANWB. Het Noorden krijgt immers als eerste regio zomervakantie, op 10 juli. Augustijn: ,,Het Noorden gaat het voor de rest van het land ontdekken.”

menu