AZC Uithuizen stapje dichterbij

Er mag een tijdelijk opvangcentrum voor vijfhonderd asielzoekers komen in Uithuizen, maar de gemeente Eemsmond stelt wel extra randvoorwaarden.

Dat is de strekking van een ‘voorgenomen besluit’ dat burgemeester en wethouders maandag bekend hebben gemaakt.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil bij camping Maarlandhoeve een azc bouwen met 500 plaatsen voor maximaal vijf jaar. Een draagvlakonderzoek wees vorige week uit dat iets meer dan de helft van de bevolking daar voor is, en de rest tegen.

B en W lieten in april al weten in principe positief te staan tegenover dat plan. Het college komt op basis van het draagvlakonderzoek echter wel met een lijst nadere randvoorwaarden voor de veiligheid op en rond het terrein en de leefbaarheid van de woonomgeving.

Zo wil de gemeente straks ook eigen buitengewone opsporingsambtenaren bij het geplande azc. Verder moet er al in de aanloop naar de bouw een klankbordgroep komen waarin omwonenden en andere belanghebbenden meepraten over de inrichting van het terrein. Ook komt er een veilige nieuwe looproute komen richting het dorp en komt de geplande ontsluitingsweg verder van de aangrenzende woonbuurt te liggen, op de azc-locatie zelf.

Op 5 juli hakt het college de knoop definitief door, na raadpleging van de gemeenteraad op 28 juni. Als ook daarbij het licht op groen blijft, kan de bouw na de zomer beginnen. De eerste bewoners kunnen dan naar verwachting rond de jaarwisseling hun intrek nemen in het nieuwe azc.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.