Aaibaar werk van kunstenares die lekker doet wat ze zelf wil

Mildred Gravesteyn toont haar ‘aaibare kunst’ op een grote Europese expositie in een Waals chateau. Zij blijft er nuchter onder. Dat geldt niet voor iedereen.

Liefst 65 kunstenaars uit 16 landen zijn vanaf volgende week aanwezig op Exposition d'Art naïf et singulier 2016. Een grootse expositie in een historisch chateau in Wallonië. Mildred Gravesteyn (65) uit Winsum is een van de twee Nederlandse kunstenaars die is uitgenodigd.

'Gewoon puur'

Het klinkt allemaal poepie chique. Gravesteyn zelf heeft wat minder met alle glamour. Haar partner Henk Kuipers daarentegen spreekt in hun tuin in Winsum breeduit over hoe prestigieus de Waalse expositie is. Hij rept over uitnodigingen vanuit New York en exposities in kunstenaarsdorp Bergen.

Zijn zachtmoedige vrouw vindt de weg die al bewandeld is minder relevant. Ze vindt het moeilijk om over haar werk te praten, is bescheiden. Gravesteyn doet nu eenmaal wat ze doet. Haar kunst is ‘gewoon puur’. Centraal staat vergankelijkheid. Een terugkerend thema is de zoekende mens en de onvolmaaktheid. Ze maakt naïeve kunst, dat wil zeggen dat ze zich niet houdt aan de klassieke kunstwetten. Ze doet lekker wat ze wil. In de woonkamer hangt een groot schilderij van haar hand. Sommige voorwerpen daarop zijn plat, andere hebben meer diepte.

Vernieuwend

Het schilderen heeft ze inmiddels verruild voor iets vernieuwends. Haar kunst maakt ze tegenwoordig met zachte, kleurrijke wol. Gravesteyn ontdekte deze techniek tijdens een reis door Israël. ,,Ik druk de wol met een naald in de ondergrond. Een kind zou het ook kunnen.’’ Volgens haar is de techniek vergelijkbaar met schilderen.

Partner Henk: ,,De manier waarop Mildred werkt is echt uniek.’’ Gravesteyn laat hem kletsen en trekt, zoals het een echte kunstenaar betaamt haar eigen plan. Haar werk is inmiddels onderweg naar Wallonië. Volgende week gaat ze er zelf achteraan.

De expositie is van 8 september tot 23 oktober.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.