Aanhoudende ‘puist’ in winkelstraat Loppersum

Het geduld van ondernemers in Loppersum raakt op. Hun klandizie loopt al enige tijd achteruit doordat het voormalige Albert Heijn-pand in de Hogestraat inmiddels een jaar leeg staat.

Sinds de Albert Heijn is verhuisd naar de parkeerplaats achter de winkelstraat, is er bij sommige winkeliers minder aanloop. Toen de supermarkt nog in de Hogestraat zat, bezochten klanten klanten van AH ook de naburige winkels. Nu het oude AH-pand

„De oude Albert Heijn fungeerde als een handige trekpleister”, zegt Anja Dijkstra, winkelier en bestuurslid van Bedrijvenvereniging Loppersum. „Het zorgde voor impulsaankopen, maar die blijven nu uit. Er komt nu vooral doelgericht publiek.”

Promotie

Om meer aandacht te trekken, heeft de gemeente een doek bij de supermarkt opgehangen, waarop ‘Winkel verder in Loppersum’ prijkt, om zo de mensen attent te maken op de winkels.

Dijkstra zegt dat dit helpt, maar dat het niet afdoende is. „De situatie blijft zorgelijk. Al al weet ik dat hier ook veel goeds wordt gedaan. Zo ben ik erg blij met de nieuwe straat die de gemeente hier heeft neergelegd. Deondanks blijft het voor ons winkeliers gewoon erg belangrijk dat er een aantrekkelijke huurder in het pand komt.”

Particulier bezit

De gemeente is met de ondernemers om tafel geweest, maar kon nog geen oplossingen bieden. Wethouder Pier Prins legt uit waarom. „Het pand is particulier bezit. Vanwege het eigendomsrecht kan de gemeente niet bepalen wie erin komt”, zegt hij. „Ook de gemeente baalt hiervan, want het pand heeft een afwijkend karakter. Het is een puist in het straatbeeld.”

Prins geeft aan dat de eigenaar het pand wil verhuren of verkopen, maar wanneer dit gaat gebeuren is niet bekend. „Het is wachten tot er zich partijen melden. We kunnen niemand dwingen stappen te ondernemen, maar slechts een faciliterende rol spelen als er interesse is. Dan komen we samen met de Bedrijven Vereniging Loppersum en de eigenaar en hopen we dat dit probleem wordt opgelost.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.