Aannemer Nijhuis Bouw gaat 155 'Bronswoningen' in Appingedam herbouwen

Tamara Speelman (woningeigenaar en lid klankbordgroep) en Suzan Wierenga van KUUB met wethouder Annalies Usmany-Dallinga en Albert Jan de Ruiter van Nijhuis Bouw. Foto: Gemeente Eemsdelta

Een meerderheid van de eigenaren van de 155 ‘Bronswoningen’ wil Nijhuis Bouw als aannemer voor de nieuwbouw van hun woning. In totaal brachten 143 huiseigenaren een stem uit.

Het gaat om de bewoners van woningen in de Houwerdastraat, Ripperdastraat, Rengersstraat en de Heiman Akkerstraat in Appingedam. De huizen worden ‘Bronswoningen’ genoemd naar Jan Brons van de Bronsmotorenfabriek.

Meeste stemmen gelden

De gemeente selecteerde vier bouwbedrijven waaruit de bewoners mochten kiezen. De meeste stemmen gelden, omdat er niet meerdere bouwers aan de gang kunnen in hetzelfde gebied. Het selectieproces is vanwege de coronamaatregelen digitaal verlopen.

Het is nog niet duidelijk hoe de woningen eruit komen te zien. Die plannen komen later. Wel ziet de gemeente graag de platte daken terugkomen in deze vier straten, als herinnering aan de ‘Bronswoningen’ die er nu staan.

Versterking Appingedam

In de zomer van 2019 bleek dat de versterkingsopgave voor deze huizen zo groot was, dat de gemeente in overleg met de eigenaren koos voor sloop. Naar verwachting worden de nieuwe woningen eind 2022 opgeleverd. In Appingedam worden de komende jaren honderden woningen gesloopt en herbouwd in het kader van de versterking.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen