Aanpak misstanden kamerverhuur boten in Stad

Een speciale vergunning moet misstanden bij kamerverhuur op woonboten tegengaan. De gemeente onderzoekt of dit mogelijk is.

De gemeente kijkt al of deze vergunning haalbaar is om problemen bij kamerverhuur op de wal door huisjesmelkers zoals te hoge huur, intimidatie en bedreigingen tegen te gaan. De vergunning maakt het de gemeente mogelijk in te grijpen, iets wat nu niet kan. Het college neemt dit voorjaar een besluit.

De gemeente onderzocht eerder om dezelfde redenen of een kamerverhuurbod voor woonboten mogelijk is, maar dit bleek te duur. Het college wil wel nieuwe kamerverhuur tegenhouden door er geen toestemming voor te geven.

De aanpak van de kamerverhuurproblematiek maakt deel uit van de nieuwe watervisie, waarbij het doel is het aangezicht van het binnenwater in de stad te verfraaien en er meer recreatiemogelijkheden mogelijk te maken. Er verdwijnen ongeveer 25 ligplaatsen uit de Diepenring, vooral wrakke en verpauperde schepen . Maar op andere plekken, zoals het Eemskanaal, de Scandinavische havens, het Oude Winschoterdiep, Meerstad en de Suikerfabriek komen er weer plekken bij. De stad telt nu 430 ligplaatsen, maar er zijn straks 550 plekken waar schepen tijdelijk dan wel permanent mogen liggen.

,,Het is op korte termijn behoorlijk lastig een groot aantal te realiseren’’, zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Hij verwacht dat er pas na 2025 meer plekken beschikbaar komen, vooral bij Meerstad en het Suikerfabriekterrein.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.