Aanpassingen station: einde startupgebouw Big Building

Het einde van The Big Building is in zicht. Het oude PostNL-pand met daarin Groningse startups wordt verkocht aan de gemeente Groningen. Het pand gaat naar verwachting in 2019 tegen de vlakte en op de plek van het gebouw komt een buslijn te liggen.

Bussen bij het station staan in de toekomst niet maar aan de kant van de binnenstad, maar aan de zuidzijde. Om daar te komen gaan ze via de plek van The Big Building rijden naar de achterzijde van het station. Er komt een tunnel te liggen onder het spoor door.

De andere kant van het station gaat ook op de schop. De taxistandplaats en de Kiss+Ride-plek verhuizen. De plek om mensen op te pikken en af te zetten blijft aan dezelfde kant van het station, maar verschuift naar de plek waar nu het perron zit. De route ernaar toe wordt dus iets langer.

Fietsflat

De fietsflat moet wijken, zodat de weg ernaartoe aangelegd kan worden. ,,We kijken of die op een andere plek terug kan komen’’, zegt wethouder Joost van Keulen.

De gemeente was al langer van plan het PostNL pand aan te kopen. De financiering daarvoor bleek een probleem. Nu is ervoor gekozen een kortere tunnel aan te leggen. Dat levert een besparing op, waardoor de aankoop van het gebouw toch door kon gaan.

Volgens wethouder Joost van Keulen kan The Big Building tot halverwege 2018 gebruik blijven maken van het gebouw. De invulling is tijdelijk. Dat er een einde zou komen aan het tijdperk van The Big Building op de huidige plek was duidelijk.

De stad wil ook aan de slag met de noordwestkant van het Hoofdstation, de zogenaamde Westflank. Dit betreft de realisatie van een zogenaamde Kiss and Ride halte (K+R) en een taxistandplaats. Deze worden straks direct aangesloten op het perron. Verder is het de bedoeling om hier minstens 800 parkeerplekken voor fietsen te realiseren.

Afbeeldingen

Op de eerste afbeelding een bovenaanzicht van de nieuwe plek Kiss+Ride en taxistandplaats. Op de tweede afbeelding staat rechtsonderin, bij de groene vlek, de nieuwe tunnel aangegeven. Op de derde afbeelding een schets van hoe het nieuwe station, gezien vanaf de stationszijde, eruit kan komen te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.