Aanrijding met busje: 'zware mishandeling'

FOTO ROB ZIJLSTRA

Tegen een 64-jarige man uit Roden is een celstraf van 8 maanden (helft voorwaardelijk) geëist wegens zware mishandeling. Ook moet de man zijn rijbewijs voor de periode van een jaar inleveren.

Het gaat om een bijzondere zaak. De verdachte was in juli vorig jaar bestuurder van een bestelbusje en reed in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen een fietser aan. De fietser kwam ten val en de bus reed over de voet van de man. Met een gebroken enkel moest hij worden geopereerd.

Het Openbaar Ministerie meent dat de bestuurder, een oud-taxichauffeur, met opzet tegen de fietser is aangereden, wat de hoogte van de strafeis verklaart. Na het ongeval is de bestuurder doorgereden. Naar eigen zeggen heeft hij niets van de aanrijding gemerkt. De officier van justitie: ,,Dat kan ik mij niet voorstellen.’’

Het ongeluk gebeurde kort nadat de man met de bus wegreed van de parkeerplaats, parallel aan de drukke winkelstraat. De fietser haalde de optrekkende auto in en zou volgens de verdachte hebben geschreeuwd en met de hand op de bus hebben geslagen. Daarna zou hij ‘zwabberend’ voor de bus zijn gaan rijden. De fietser zegt dat hij moest uitwijken voor het busje dat ineens de weg opreed. Tijdens het inhalen werd hij aangereden, waarbij hij ten val kwam.

In de meeste gevallen hanteert het Openbaar Ministerie bij veroorzakers van ongelukken de wegenverkeerswet. Daarbij staat niet de schuld centraal, maar de verwijtbaarheid (niet goed uitkijken, roekeloos rijgedrag). De strafeisen (en opgelegde straffen) zijn dan doorgaans veel lager en beperken zich tot werkstraffen. In dit geval, zo meent de aanklager, is er sprake geweest van een verkeersruzie en heeft de bestuurder zijn auto als wapen gebruikt door met opzet de fietser aan te rijden. ,,Dan is een forse celstraf op z’n plaats.’’

Uitspraak over twee weken.

menu