Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen en andere zorgcentra Groningen, Drenthe en Friesland neemt toe

Corona-afdeling in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Noord-Nederland is weer toegenomen. Maandagochtend lagen er 167 covidpatiënten in de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe, van wie 75 overgeplaatst zijn uit andere regio’s.

Daar bovenop lagen er 70 covidpatiënten op speciale corona-afdelingen in de verpleeghuizen in de drie noordelijke provincies. Deze cijfers zijn afkomstig van het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.

Het aantal locaties van verpleeghuizen en andere zorginstellingen met besmettingen onder bewoners en personeel is ook toegenomen. Volgens het coronadashboard vsan de rijksoverheid waren er maandagochtend in Groningen negen verpleeghuislocaties met besmettingen en in Drenthe zeven. Daarnaast waren er in Groningen elf gehandicaptenzorg-locaties met besmettingen en in Drenthe vijf.

Niet opschalen en afdelingen afgesloten

De meeste instellingen zeggen de druk nog wel aan te kunnen, doordat ze goed voorbereid zijn. Maar het wordt met de toename en de komende vakantiedagen wel steeds spannender. Het lukt de ziekenhuizen niet om de reguliere zorg weer op te schalen, terwijl dat eerst wel het plan was. Veel ouderenzorg- en gehandicapten-instellingen zijn ook gedwongen delen van hun locaties gesloten te houden voor bezoekers en andere maatregelen te nemen tegen besmettingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu