Aardbevingen centraal op Koningsdag in Groningen

In de voorbereiding op Koningsdag speelt de Groninger aardbevingsproblematiek nadrukkelijk een rol. De vraag is hoe Groningen zichzelf presenteert.

De gemeente reageert niet op vragen over het verjaardagsbezoek van de koning op Koningsdag. Bij de fakkeltocht riep Jan Mulder Groningers vrijdagavond op de koning af te zeggen als vorm van protest.

Aardbevingen aanleiding voor komst Koning

Daarvan is geen sprake, maar dat de gaswinning aan de orde komt, staat vast. De aardbevingen waren een aanleiding voor de komst van de koning. Met het oog van de natie gericht op de stad is het vervolgens de vraag hoe de aandacht erop wordt gevestigd.

Het kan bijvoorbeeld dat Groningen vooral laat zien hoe enorm de aardbevingen inhakken op het dagelijks leven in de provincie.

Kans om gasloos Groningen te laten zien

Maar in de de discussies, wordt ook geopperd dat Groningen zich aan het land moet presenteren als een moderne provincie. Een provincie die nadrukkelijk bezig is met de toekomst. Een toekomst waarin we ‘los’ komen van het gas. Op Koningsdag kan Groningen laten zien op welke manieren ‘we’ gasloos kunnen worden.

Oproep van protestzanger Harry Loco

Protestzanger Harry Loco uit Vries roept de koning ondertussen op zijn geplande verjaardagsfeest in Groningen te mijden. Zijn veiligheid zou niet gegarandeerd kunnen worden. In navolging van Mulder wijst Loco erop dat het koningshuis aandeelhouder is van Shell.

,,De Shell lapt de veiligheid van de Groningers aan hun laars. De koning is dus niet welkom’’, betoogt Loco. De muzikant rekent erop dat minister-president Mark Rutte ingaat op zijn statement. ,,De koning mag hier niet zelf op reageren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.