Aardbevinggemeenten sturen brandbrief over vertraging snel internet

Negen gemeenten in het Groningse aardbevingsgebied maken zich ‘ernstige zorgen’ over de voortgang van de besluitvorming rond snel internet. Ze vrezen vertraging.

Dat schrijft de voorzitter van de Stuurgroep Breedband Noord-Groningen, burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond namens de gemeenten.

,,Inwoners en bedrijven is lang geleden al beloofd dat er snel internet zou komen. Mocht vertraging in de openstelling van de provinciale regeling optreden, dan zullen wij ons alsnog gaan richten op een eigen separate regeling voor alleen de negen gemeenten. Wij kunnen het richting onze inwoners gewoonweg niet maken om nog langer af te wachten”, staat in de brief.

Zowel marktpartijen als bewonerscorporaties kunnen straks intekenen op de regeling, maar een aantal corporaties heeft al aangegeven dat zij er weinig in zien. Corporaties hebben het idee dat ze te weinig kans maken om met succes van de regeling gebruik te kunnen maken, schrijven de gemeenten.

Gemeenten vrezen dat alleen de adressen die goedkoop aan te sluiten zijn, het snelle internet krijgen. Van Beek: ,,En we willen nou net bereiken dat iedereen in het buitengebied snel internet krijgt.”

De negen aardbevingsgemeenten in Noord-Groningen zijn in 2014 al gestart met het samenwerkingsproject Breedband Noord-Groningen. Volgens Van Beek hebben 1.500 inwoners en bedrijven aangegeven graag snel internet te willen. Liefst 97 procent geeft aan ernstige hinder te hebben van het feit dat zij niet over een snelle internetverbinding beschikken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.