Aardbevingsgemeenten claimen verlies op kavels

De elf aardbevingsgemeenten gaan het stagneren van de verkoop van bouwkavels verhalen op de NAM. Om hoeveel geld dat gaat is onduidelijk.

Het is volgens burgemeester Henk Bakker van de gemeente Bedum een van de punten waarover overeenstemming moet worden bereikt. In het tweede akkoord tussen de gemeenten en minister Henk Kamp (VVD) van economische zaken staat immers dat extra kosten door bevingen niet voor rekening van lokale overheden komen.

Verminderde belangstelling

Een factuur die nog open staat zijn de verminderde inkomsten via de woz (waardering onroerende zaken) als gevolg van de bevingsproblematiek: ,,Daar zijn we nog steeds over in gesprek. In het verlengde daarvan heb je te maken met de grondexploitatie. De belangstelling voor kavels is duidelijk minder en dus stagneert de verkoop.’’

Een gemeente investeert in bouwkavels, onder meer door grond aan te kopen, indien nodig wijzigen van bestemmingsplannen en aanleg van infrastructuur en riolering. Als de verkoop achterblijft kunnen de kosten niet terugverdiend worden. Dat heeft weer gevolgen voor de jaarlijkse rentelasten.

Onderbouwing

Het probleem hierbij is hetzelfde als bij de daling van de woz-waarde en dat is dat gemeenten goed moeten kunnen onderbouwen waarom de verkoop in dit gebied meer achterblijft dan elders, als gevolg van het gasdossier. De kavelverkoop loopt in andere delen van het land eveneens terug.

Om hoeveel geld het in totaal gaat is onmogelijk te zeggen. In Bedum speelt het onder meer in Ter Laan. Die wijk omvat 200 kavels. In 2015 zijn er daarvan slechts vijftien verkocht. De belangstelling neemt inmiddels weer toe, maar de ontwikkeling daarvan verliep stroef.

Bakker: ,,Dat heeft ook te maken met een tweede aspect: de kosten van bevingsbestendig bouwen. Die zou op een snelle en soepele manier moeten worden vergoed. Maar je ziet dat de NAM terughoudend wordt in het toekenning van vergoedingen. De discussie met de bouwbedrijven gaat steeds moeizamer.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.