Aardbevingsschade leidt tot gezondheidsklachten

Groningers die vaker dan één keer aardbevingsschade hebben gehad, hebben vaker last van gezondheidsklachten. De kans op klachten als slapeloosheid, geheugen- of concentratieproblemen, hoofdpijn en hartkloppingen is bij hen anderhalf keer zo groot als bij Noorderlingen zonder of met slechts één keer schade.

Ook psychische klachten als neerslachtigheid en een gebrek aan controle over hun leven komen vaker voor onder Groningers die herhaaldelijk aardbevingsschade hadden. Daarnaast voelt een meerderheid van hen zich minder veilig door de schade.

Dat is de eerste conclusie van hoogleraar Tom Postmes en Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen, die de gezondheid van Groningers onderzochten in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen.Ook de GGD werkt mee.

Onderzoek gezondheid, veiligheidsgevoelens en toekomstperspectief van Groningers

De onderzoekers blijven de gezondheid van de Groningers tot eind 2017 volgen. Goed nieuws is er ook, zo blijkt uit het onderzoek. Groningers, ook degenen die in het aardbevingsgebied wonen, zijn nog altijd in grote getale bijzonder trots op hun provincie en tevreden over de plek waar ze wonen. Onder meer de natuur, de rust, het cultureel erfgoed en het fijne contact met buurtgenoten wordt geroemd.

Lees hier het tussenrapport van de onderzoekers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.