Aardbevingsscholen willen ruimte om te experimenteren

Scholen in het Groningse aardbevingsgebied willen meer ‘regelruimte’ van Den Haag. Bestuurders pleiten voor een status als experimenteerregio.

Knellen

De starre Haagse regels staan nu vaak een doelmatige besteding van de beperkte financiële middelen in de weg, stelt onderwijswethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond.

Juist in een regio als Noord-Groningen, dat naast de aardbevingsproblematiek ook nog te kampen heeft met teruglopende leerlingenaantallen door de bevolkingskrimp, begint dat volgens Bouman steeds meer te knellen.

2-onder-1-kapscholen

Zo mogen scholen die samen in één gebouw zijn gehuisvest, nu geen gecombineerde groepen vormen met één onderwijzer als hun eigen klassen afzonderlijk feitelijk te klein zijn om nog zelfstandig te bestaan.

In het Groningse krimpgebied zijn er steeds meer van zulke ‘2-onder-1-kapscholen’. Die trend wordt de komende jaren nog verder versterkt door de grootschalige versterking van schoolgebouwen in verband met de aardbevingsproblematiek.

,,Het is fantastisch dat het Rijk nu 73,5 miljoen euro steekt in de versterkingsoperatie’’, stelt Bouman. ,,Maar als je nu investeert in de scholen van de toekomst moet je niet tegelijkertijd blijven werken met de regels van gisteren.’’

Positief

Onderwijsminister Jet Bussemaker, vorige week op werkbezoek in het aardbevingsgebied, staat volgens Bouman positief tegenover het Groningse pleidooi. Zij heeft de gemeente- en schoolbestuurders toegezegd dat ze dit najaar haar inspecteur-generaal langs stuurt voor verder overleg over een uitzonderingsstatus voor de regio.

Voor die tijd moet er een inventarisatie op tafel liggen van alle punten waar de Haagse regels knellen. Daarbij wordt volgens Bouman ook gekeken naar de bekostingssystematiek. Die bepaalt dat scholen niet mogen schuiven met geld voor onderwijs en gebouwen.

Bussemaker laat de teugels op dit punt al wel iets vieren, maar tot dusver alleen voor zogeheten ‘excellente’ scholen. ,,Juist om excellent te worden willen wij ook experimenteren’’, stelt Bouman.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.