Aardbevingsstress: Activist en wethouder met koppen tegen elkaar

Beelden: NOS

Groningers staan tegenover elkaar door de vastgelopen versterking. De Rijksoverheid, architect van de gasbureaucratie, houdt zich opvallend gedeisd.

Het gist in het aardbevingsgebied. De groeiende onvrede van bewoners over hun bestuur wordt zichtbaar tijdens de veertien bijeenkomsten die de gemeente Loppersum houdt over de versterking van huizen.

Gewekte verwachtingen vallen in duigen

Die operatie ligt door ingrijpen van minister Wiebes stil. Want, zegt die, als de gaskraan snel dicht gaat, worden de risico’s in Groningen ook kleiner en dus hoeft er niet zo draconisch in huizen te worden ingegrepen.

De discussie op de gang liep hoog op.

In de zomer constateerde de Mijnraad dat er nog maar zo’n vijftienhonderd huizen grondig moeten worden aangepakt. Dit terwijl er dik 11.000 woningen in het gasgebied zijn geïnspecteerd en veel eigenaren al beschikken over uitgebreide rapporten over de staat van hun pand. Er zijn op grote schaal verwachtingen gewekt. Die vallen nu in duigen. Een nieuwe klap voor bewoners die al jaren in onzekerheid afwachten wat er met hun huis en hun dorp gebeurt.

Een deel van de bevolking pikt het niet meer. Dat bleek maandagavond in ’t Zandt, tijdens de eerste bijeenkomst over de versterking in Loppersum. Wethouder Pier Prins trachtte de aanwezigen van de goede wil van de gemeente te overtuigen. We willen verder, we willen vaart maken, probeerde hij. Ook al is er geen geld en zijn er niet genoeg inspecteurs.

Hoongelach

Het leidde tot hoongelach in de volgepakte kerk. Waarom gooit Loppersum niet de kont tegen de krib in Den Haag? ,,Ons leven staat al jaren stil. We hebben niet het gevoel dat jullie er voor ons zijn’’, vatte een aanwezige de scepsis samen.

Groeiende toorn bevolking knaagt ook aan de bestuurders in de regio

In Loppersum escaleerde het een dag later opnieuw. Razende Lopsters boden het gemeentebestuur een geel hesje aan, met de opdracht naar Den Haag af te reizen om recht te halen voor de gedupeerden.

Wanhoop en woede

Activist Jan Dales uit Loppersum confronteerde wethouder Bé Schollema op de gang met zijn wanhoop en woede. ,,Jij bent bang voor je eigen hachje. Wij willen horen dat jullie achter ons staan en dat horen we niet.’’

Minister Wiebes verbaasde zich in januari bij een bezoek Zeerijp over de relatieve rust in Groningen. Hij deed een plechtige belofte: ,,Snelheid is noodzakelijk. Wij kunnen het als land niet maken mensen in deze situatie langer te laten wachten.’’

Een jaar later is er nog niets van die belofte terechtgekomen. Maar de toorn in Groningen groeit. En die knaagt ook aan de bestuurders in de regio. Wat heeft hun loyaliteit aan Den Haag Groningen nou gebracht?

Groningen gaat bij Raad van State in beroep tegen gasbesluit van Wiebes
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.