Ab Meijerman begeleidt herindeling Westerwolde

De fusie van Vlagtwedde en Bellingwedde wordt mede voorbereid door oud-burgemeester Ab Meijerman. Hij wordt voorzitter van de raadsgroep herindeling.

Vlagtwedde en Bellingwedde fuseren op 1 januari 2018 tot Westerwolde. De voorbereidingen voor dat samengaan zijn nu al in volle gang. Zo buigen ambtenaren van beide gemeenten zich al geruime tijd over de vraag hoe het ambtenarenkorps van de nieuwe gemeente het beste kan functioneren.

Raadsgroep

En nu is ook de raadsgroep herindeling in het leven geroepen. Daarin zitten zes huidige gemeenteraadsleden. Drie van Bellingwedde en drie van Vlagtwedde. Zij praten onder meer over de manier waarop de nieuwe gemeenteraad het beste zou kunnen werken. Die gemeenteraad wordt gekozen op 22 november 2017. De leden van de raadsgroep buigen zich ook over de vraag hoe de huidige raadsleden in de aanloop naar de fusie de inwoners van Vlagtwedde en Bellingwedde goed bij de herindeling kunnen betrekken.

Meijerman, tot drie jaar geleden burgemeester van Veendam en daarvoor eerste burger van de toenmalige gemeente Reiderland, wordt de onafhankelijke voorzitter van die raadsgroep. ,,Ik ben voor die functie gevraagd en heb meteen ja gezegd’’, vertelt hij. ,,Het lijkt me leuk een steentje bij te dragen aan de fusie. Ik leid de vergaderingen van de raadsgroep en kan waar nodig adviezen geven.’’

Voorzitterschap

Meijerman keert met dat voorzitterschap ook een beetje terug naar het werk dat hij deed voordat hij burgemeester werd. ,,Ik werkte toen voor een adviesbureau en heb verschillende herindelingen van gemeenten begeleid. In Noord-Brabant, maar ook in Drenthe. Toen richtte mijn werk zich vooral op het samenvoegen van ambtelijke organisaties. Nu gaat het dus meer om het werk van de politici in de nieuwe gemeente.’’

Vlagtwedde en Bellingwedde maakten enkele jaren geleden al bekend te willen fuseren. Het toenmalig provinciebestuur vond een gemeente Westerwolde te klein. De huidige Gedeputeerde Staten vinden de fusie wel prima en hebben een positief advies richting Den Haag gestuurd. De verwachting is dat in de loop van dit jaar ook daar het licht op groen wordt gezet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.