Uurwerken Martinitoren abseilend naar beneden: d'Olle Grieze is nu echt tijdloos

In de afgelopen vijfhonderd jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte het bouwwerk bijna in. Gelukkig staat d’Olle Grieze inmiddels alweer jaren fier overeind. Alleen de klokken geven al ruim een jaar de verkeerde tijd aan. Vanaf dinsdag begint het herstel van de vier uurwerken.

Menig voorbijganger blijft dinsdagochtend even stilstaan om het bijzondere schouwspel te bewonderen. Een passerend klasje kinderen is vooral onder de indruk van de abseilers die zorgvuldig de verschillende onderdelen van het eerste uurwerk verwijderen. Eerst de grote en kleine wijzer, daarna de wijzerplaat. De onderdelen gaan vervolgens via een katrol met afstandsbediening naar beneden.

Dringend aan reparatie toe

Het is een tijdrovende klus en bovendien hoognodig. De wijzerplaten van de Martinitoren weigeren al sinds februari 2019 dienst. Dinsdag is het herstel van de vier uurwerken van start gegaan. ,,De asjes en de tandwielen zijn na bijna veertig jaar versleten en dringend aan reparatie toe’’, legt Jan Pestoor van de gemeente Groningen uit.

Met weinig wind uurwijzers naar beneden

Aannemersbedrijf Jurriëns Noord is samen met ATI Abseiltechniek uit Sint Nicolaasga en klokkengieterij Royal Eijsbouts uit Asten (Brabant) verantwoordelijk voor alle werkzaamheden rondom de Martinitoren. ,,Op dinsdag hebben de abseilers alle wijzerplaten gedemonteerd. Als de wind het toelaat, hopen wij woensdag alle onderdelen naar beneden te transporteren’’, licht uitvoerder Albert Jan Louwes toe.

Grondig onderhoud

Zodra de wijzerplaten in ongeschonden staat naar beneden zijn gehaald, worden ze onderworpen aan grondig onderhoud. De klokkengieterij zal de onderdelen van de wijzerplaat ontroesten en opnieuw in bladgoud vergulden. Tevens worden de uurwerkjes uitgebreid gereviseerd.

Louwes verwacht dat het onderhoud zo’n drie maanden gaat duren. Naar verwachting zal de Martinitoren in mei de juiste tijd weer aangeven. Tot die tijd moet het markante bouwwerk het zonder zijn vier uurwerken stellen. De klokken van de toren blijven in afwezigheid van de uurwerken wél luiden.

menu