Acantus knapt 170 oude huizen op

Acantus heeft in de afgelopen jaren 170 vooroorlogse huizen opgeknapt. Dat is bijna de helft van het totaal aantal oude panden dat de woningcorporatie heeft.

Momenteel zijn 25 van zulke woningen aan de Molenstreek aan de beurt. Die zijn van 1921 en worden aan de buitenkant gerenoveerd. Zo worden gevels en daken opgeknapt en kozijnen vervangen. Ook worden de panden beter geïsoleerd, waardoor ze minder energie verbruiken, en krijgen ze zonnepanelen als de bewoners dat willen.

De corporatie heeft bijna 13.000 huurhuizen in de gemeenten Veendam, Vlagtwedde, Pekela, Delfzijl en Bellingwedde. Daarvan zijn bijna 400 gebouwd in de decennia voor de Tweede Wereldoorlog.

Acantus heeft miljoenen euro’s in de renovatie van al die panden gestoken. ,,Dat doen we om verschillende redenen’’, stelt woordvoerder Leonie Wedda. ,,Onder meer omdat de huizen populair zijn bij huurders. Ze staan zelden leeg en dat maakt het legitiem om er in te investeren. Die populariteit is ook een gevolg van de betrekkelijk lage huurprijs. Het isoleren van de huizen leidt wel tot een huurverhoging.’’

Acantus houdt de antieke huizen ook in ere vanwege hun uitstraling. ,,Ze bepalen voor een belangrijk deel de sfeer in een buurt en die sfeer houden we graag in stand.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.