Ach, zegt de 15-jarige uit Stadskanaal. Dat rellen hoeft niet. Maar die avondklok? Het is toch een beperking van zijn vrijheid

Drukte op de Grote Markt in Groningen woensdagavond. Foto: Jan Westera.

Jongeren blijven toch bij elkaar komen ‘s avonds. Ze willen elkaar ontmoeten. In Stadskanaal werden woensdagavond groepjes naar huis gestuurd en op de Grote Markt in Groningen was het ook even druk. Zo’n 50 voetbalsupporters verzamelden zich om te helpen plunderaars te stoppen. Maar ze gingen ook rustig weer weg.

Bij de AH in Stadskanaal staan groepjes jongeren. Bij het verzetsmonument in het Julianapark moest het gebeuren. Of bij de Hema. Om 19.30 uur. Of 20.00 uur. Weten ze.

Boete zelf betalen

,,Nee’’ zegt een jongen van 15. Hij is zo niet. Zijn moeder vind het niet leuk dat hij op straat is. Een makkelijke jongen is hij niet. Ze noemen hem wel een probleemkind. Ze kwam gelijk naar huis toen het mailtje van het Ubbo in de bus viel. Hij moest zijn locatiezoeker maar aandoen en vóór 20.30 uur thuis zijn. Krijgt hij een boete? Dan mag hij die zelf betalen.

Een politiebusje komt. Een jongen die naast hem staat wordt ferm toegesproken: ,,Jij hebt al 1 boete’’, zegt de agent. ,,Ik schrijf met plezier nog een en dan breng ik je naar huis. Krijg je ook een brief mee.’’ De jongen vertrekt.

Vrijheid

Ach, zegt de 15-jarige. Dat rellen hoeft niet, maar die avondklok? Het is toch een beperking van zijn vrijheid.

Even verderop vinden ze hetzelfde. Thuis vervelen ze zich. Ze willen bijpraten. Ze hangen hier altijd. Nee, de ouders vinden het niet leuk, maar wat moet je dan?

Een ander groepje jongeren is benieuwd hoe het gaat. Zijn denken er het veel mensen zijn die vooral een grote mond hebben. ,,stoere doen. Zeggen: wij gaan met de politie vechten.’’ In de praktijk zal het meevallen denken ze. Ook zij zijn niet van plan om te rellen, wel zijn ze benieuwd hoe het vanavond zal gaan. En hun ouders? Die weten wel dat zij niets doen. En wat helpt het als ze de winkels stukmaken, zegt één. Uiteindelijk willen ze zelf toch ook boodschappen doen?

Bij de Europabrug komt een jongen uit de richting van het Julianapark. ,,Ik vind de avondklok te ver gaan. Als ze hier onze winkels stukmaken, krijgen ze met mij te doen’’.

In een pand in het centrum van Stadskanaal houden ondernemers de Europalaan in de gaten. De sfeer is ontspannen, er wordt gegrapt. Er wordt ook gezegd dat er veel politie rondrijdt. ,,Ik denk dat het rustig blijft vanavond.’’ En zo was het.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu