Achtergrond: Veroordeelde Kasem M. (71) wacht arrestatie, maar hij woont in Marokko. Hoe nu verder?

De dinsdag wegens doodslag tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeelde Kasem M. (71) staat internationaal gesignaleerd. Hij kan worden aangehouden. Maar gebeurt dat ook?

De rechtbank in Groningen veroordeelde M. wegens doodslag op zijn partner Ilham Benchelh (36) in hun woning in Siddeburen, in januari 2010. Behalve de veroordeling gelastte de rechtbank - op verzoek van het Openbaar Ministerie - ook de onmiddellijke gevangenneming. Dat is niet gebruikelijk.

Het betekent dat Kasem M. het proces in hoger beroep (dat komt er zo goed als zeker) niet in vrijheid mag afwachten. Zou hij in Nederland verblijven dan zou hij direct worden aangehouden en worden overgebracht naar de gevangenis. M. verblijft evenwel in Marokko.

En nu?

Kasem M. heeft anders dan zijn naam doet vermoeden de Nederlandse nationaliteit. Hij is geboren in Amsterdam. In Marokko heeft hij als Nederlander de status van vreemdeling. Wat zijn status nu is, nu er een veroordeling ligt, is onduidelijk. Advocaten met kennis van het Marokkaanse recht zeggen dat er geen beletsel is hem aan te houden en uit te leveren aan Nederland. Maar dan moet er wel een verzoek tot aanhouding en uitlevering worden gedaan.

Hij zegt onschuldig te zijn

De verhoudingen tussen Nederland en Marokko liggen op dit punt gevoelig. De afgelopen jaren is op vele manieren geprobeerd Kasem M. naar Nederland te krijgen. M. wilde dat zelf ook. Hij zegt onschuldig te zijn en wilde zijn strafzaak bijwonen om dat duidelijk te maken. De Marokkaanse bureaucratie maakte dat hij het land niet heeft kunnen verlaten.

Marokko levert geen onderdanen uit. Kasem M. valt als Nederlander niet onder deze bescherming van de Marokkaanse grondwet. Hij zou zelfs als vreemdeling in Marokko kunnen worden vervolgd voor het misdrijf in Siddeburen. Ilham Benchelh is wel een Marokkaanse onderdaan. Aannemelijk is een vervolging in Marokko echter niet. M. verblijft al zeven jaar in Marokko en is daar nooit als verdachte beschouwd. Hij leeft daar als een vrij man.

Geen uitleveringsverzoek ingediend

Advocaat Anis Boumanjal uit Utrecht (hij is niet betrokken bij deze zaak) zegt dat nu er een vonnis ligt met een veroordeling de druk groot is, groter dan voorheen, om M. aan te houden en uit te leveren. ,,Als dat niet gebeurt, dan speelt er iets waarvan we geen weet hebben.’’

Het Openbaar Ministerie houdt zich op de vlakte. Er is geen uitleveringsverzoek ingediend omdat er tussen beide landen geen verdrag bestaat waarin zoiets is geregeld.

Niet in Marokko verstoppen

Kasem M. wordt bijgestaan door advocaat Fred Kappelhof uit Delfzijl. M. gaat zo goed als zeker tegen de veroordeling in hoger beroep, zegt Kappelhof. Een behandeling door het gerechtshof zal zeker een jaar op zich laten wachten. Wat er tussen nu en dan gebeurt? Kappelhof: ,,Kasem kan zich in Marokko niet verstoppen. Dat wil hij ook niet. Hij heeft de zorg voor zijn zoon (10 jaar) en die gaat daar gewoon naar school.’’

Tot voor kort gaf M. aan dat hij naar Nederland wilde komen. Dat wil hij nog steeds. M. sluit niet uit dat hij zichzelf zal melden. Zijn grote vraag: wie zorgt er dan voor zijn nu 10-jarige zoon? Zolang die vraag zonder antwoord is, blijft M. voorlopig in Marokko.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu