De ingang van de rechtbank in Groningen.

Achtergrond: rechters gaan niet mee in opmerkelijke strafeis na steekpartij Grote Markt

De ingang van de rechtbank in Groningen. Foto DvhN

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de 67-jarige H.V. (67) uit Groningen, een man met ernstige psychische stoornissen, in de gevangenis thuishoort. De rechters vinden van niet.

H. V. stak in september vorig jaar een willekeurige bezoeker van het terras aan de Grote Markt in Groningen met een mes in de nek. Een tweede bezoeker raakte gewond aan de hand toen hij wilde ingrijpen. Zoals gisteren gemeld is de dader voor een poging tot doodslag veroordeeld tot tbs.

Gedragsdeskundigen rapporteerden aan het OM en de rechtbank dat H.V. lijdt aan ernstige psychiatrische stoornissen in combinatie met een hersenbeschadiging als gevolg van een beroerte, een paar jaar geleden. Op grond hiervan is de man vrijwel volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij is niet of nauwelijks meer is staat rationeel te denken.

Hulp afdwingen

De rechtbank veroordeelde de man tot de maatregel tbs met dwangverpleging maar legde daarnaast niet ook nog eens drie jaar celstraf op zoals het OM had geëist. Volgens de officier van justitie wist V. ondanks zijn stoornissen wat hij deed en was hij zelfs berekenend: hij zou met zijn daad hulp willen afdwingen.

Uit het dossier blijkt echter dat er vanuit de hulpverlening een rechterlijke machtiging was aangevraagd met als doel de man te kunnen opnemen en te behandelen. Daags na de steekpartij had V. bezoek zullen krijgen van een rechter voor een beoordeling. Professionele hulp was er al en er was nog meer onderweg.

Persoonlijke omstandigheden

Bij het bepalen van de straf (en strafeis) wordt onder meer gekeken naar de ernst van de misdaad en naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Het idee is dat mensen met ernstige stoornissen niet in de gevangenis belanden, maar worden behandeld, bijvoorbeeld in een tbs-kliniek.

De rechtbank is met het OM van mening dat het neersteken van de terrasbezoeker een ernstig misdrijf is. Dat het letsel beperkt is gebleven is toeval en niet aan de verdachte te danken, aldus de rechters. Maar gezien de ernstige psychische stoornissen is een gevangenisstraf niet op z’n plaats. Ook gezien de leeftijd van de verdachte is het beter, oordelen de rechters, dat zo snel mogelijk met een behandeling wordt begonnen, een behandeling die naar verwachting jaren gaat duren.

Geen enkele onderbouwing

V. wordt bijgestaan door strafrechtadvocaat Iris Djordjevic. Zij had de rechtbank verzocht af te zien van celstraf. Zij zegt: ,,Waarom celstraf zou moeten worden opgelegd was ook op geen enkel wijze door het OM onderbouwd. Waarom drie jaar en geen vijf of twee?’’

Djordjevic denkt dat de forse strafeis een ,,showtje was voor de bühne’’ is geweest. De steekpartij kwam landelijk in de publiciteit nadat het Eerste Kamerlid Marjolein Faber (PVV) twitterde dat de dader van Noord-Afrikaanse afkomst was. Toen dat ook door de politie werd tegengesproken weigerde Faber haar tweet te herroepen (‘mijn tweet klopt’).

Het OM laat desgevraagd weten zich bij het vonnis van de rechtbank neer te leggen: er wordt geen hoger beroep ingesteld.

menu