Achterstand inhalen op Zomerscholen

Zowel op het Noorderpoort als op het Alfa-college kunnen leerlingen met een achterstand vrijwillig naar de Zomerschool. Daar krijgen ze bijles in rekenen, taal en Engels.

Jaren geleden was de belangstelling voor de Zomerschool op het Noorderpoort met aantallen van vijftig tot zestig leerlingen een stuk groter. Met achttien deelnemers viel de deelname van de vorige week gestarte bijspijkercursus daarom behoorlijk tegen. Voor de Nederlandse les meldde zich niemand, voor Engels tien en voor rekenen acht leerlingen.

Volgens Betty Schutrups van de opleiding komt dat omdat de minister van Onderwijs de beslissing om rekenen mee te laten tellen bij het eindexamen heeft uitgesteld. ,,De behoefte is daardoor minder groot’’, zegt Schutrups. ,,We hebben nu vooral gezakte leerlingen en vmbo-leerlingen die bij de aanmelding onvoldoende scoorden. We zien het niveau van de leerlingen flink groeien in zo’n week.’’

Speelse opdrachten

Komende maandag start er op de andere mbo-instelling in de stad, het Alfa-college, ook een Zomerschool. Na een succesvolle pilot vorig jaar, krijgen de leerlingen nu bijles in taal en rekenen die in de laatste week van de zomervakantie een vervolg krijgt. Voor de groep Entree-mbo zijn er vijftien leerlingen en voor Educatie negentig aanmeldingen.

Er worden traditionele lessen aangeboden, maar de stof wordt ook verpakt in creatieve, sportieve of culinaire lessen. ,,Taal en rekenen worden op een speelse manier in opdrachten verwerkt. Zo tellen we bijvoorbeeld aan de hand van karate-oefeningen of bespreken we hoe je je eigen bedrijf kunt starten. Deze aanpak was vorig jaar zeer succesvol’’, aldus een woordvoerder van het Alfa-college.

Anderstaligen

Voor het eerst doen op het Alfa-college ook inburgeraars en anderstaligen mee. Voor deze groep is er gedurende de gehele zomervakantie deelname mogelijk. De nadruk zal vooral liggen op taal, maar ook rekenen en algemene leervaardigheden worden in de lessen meegenomen.

menu