Actie Greenpeace bij platform Schiermonnikoog gaat door (update)

Actievoerders beklimmen de boortoren bij Schier. Eigen foto

Greenpeace voert actie bij een boorplatform van het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons bij Schiermonnikoog. Activisten hebben zich aan een poot van het platform omhoog gehesen met een groot spandoek.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf vorige week toestemming voor proefboringen die vrijdag moeten beginnen en twee tot vier maanden in beslag nemen.

Hangende tentjes

De activisten van Greenpeace willen ,,zolang als nodig is” op een boorplatform in de Noordzee blijven zitten om proefboringen naar aardgas te verhinderen. Vier klimmers hebben in hangende tentjes de nacht doorgebracht op het platform, zo'n 20 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog. ,,We hebben genoeg voorraden bij ons om het langere tijd vol te houden”, zegt Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie. Zij zit op een zeilboot in de buurt van het platform.

Halsoverkop

,,Op deze gasboringen zitten de bewoners en het klimaat niet te wachten'', aldus Oulahsen. ,,Het Britse bedrijf heeft halsoverkop een boorplatform voor de kust van Schiermonnikoog geplaatst en de bewoners verrast met deze proefboring.''

loading  

Ook het gemeentebestuur van Schiermonnikoog en de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog zijn tegen de boringen omdat in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt.

Greenpeace verzet zich om diverse redenen tegen de proefboringen. Sowieso vindt de organisatie dat het gebruik van aardgas moet stoppen. Daarnaast stelt Greenpeace dat er een risico bestaat op bodemdalingen die zich kunnen doen voelen op het eiland. Voor de manier waarop het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons hier te werk gaat heeft Oulahsen geen goed woord over. ,,Het eiland en de bewoners zijn compleet overvallen.”

Onfatsoenlijk

Slechts enkele dagen nadat het bedrijf een vergunning had gekregen van het ministerie van Economische Zaken kwam de aankondiging dat de boringen deze vrijdag zouden beginnen. ,,Onfatsoenlijk en niet verantwoord”, vindt de Greenpeace-woordvoerster. Ze denkt dat het bedrijf protesten voor wilde zijn.

Volgens Greenpeace was de kustwacht donderdagavond, toen de actie begon, met drie schepen, een vliegtuig en een helikopter aanwezig. Maar er is vooralsnog niet ingegrepen.

menu